Biljke su oduvijek bile savršeni saveznici u preventivi i održavanju zdravlja žena ili pak u liječenju tegoba.

Stoljećima su u raznim narodima svijeta biljke bile jedini izvor za liječenje ljudi. No kako je moderna farmaceutika zaživjela ljudi su u očekivanju bržeg ozdravljenja radije počeli konzumirati medikamente.

Oni su svakako potrebni u određenim momentima i životnim situacijama no dokazano i s biljkama možemo mnogo učiniti za naše tijelo.

Žene su zbog građe svog tijela i hormona koji vladaju njime podložne različitim promjenama tijekom mjeseca, ali i tijekom svog života kada je u pitanju životna dob, trudnoća ili mjesečni ciklus.

Donosimo vam Top 6 biljaka koje su se pokazale kao izuzetni saveznici u različitim tegobama kod žena

  1. Majčina dušica-stimuliše psihičke i fizičke funkcije. Idealna je biljka za urološko genitalne organe žene i antiseptik za disajne puteve. Njena ljekovita svojstva su u listovima i cvjetovima. Ima ugodan miris i gorak ukus. Liječi neurozu, depresiju i alkoholizam. Čaj napravljen od majčine dušice liječi astmu, bronhitis i tuberkulozu, migrenu, bolesti bubrega, anemiju i nesanicu. Čaj od majčine dušice: kašiku majčine dušice prelijte vrelom vodom i pustite da se ohladi. Pijte 3x dnevno za maksimalan učinak. Vodica za ispiranje usne šupljine: kašiku majčine dušice prelijte vodom i pustite da odstoji preko noći. Ujutro koristite vodu za ispiranje usne šupljine ili čišćenje lica. Majčinu dušicu ne bi trebale uzimati osobe sa problemima sa jetrom i sa slabim želudcem.[umetnime]
  2. Vrkuta ili virak-pomaže kod bolnih i neredovnih mjesečnih ciklusa žena, bijelog pranja, spuštene maternice, povreda maternice i upala sa pojačanim sekretom. Ova biljka štiti zidove materice i spriječava pobačaje, olakšava porođaj, ublažava klimaks. Preporučuje se trudnicama od trećeg mjeseca trudnoće. Smatra se univerzalnom biljkom za sve ženske bolesti. [umetnime]
  3. Kunica-zove se stolisnik i hajdučka trava. Fitoterapeuti i travari smatraju da ova biljka pomaže kad se čini da je sve uzalud. Pomaže kod bolesti reproduktivnog sistema, naprimjer bijelo pranje, rak maternice, upala jajnika, miomi i izostanak mjesečnog ciklusa. Pomaže kod klimaksa.
  4. Kantarion- čajem od kantariona se može ispirati ženski polni organi, Kantarionovo ulje je odličan lijek za zdravlje vaginalne flore jer liječi skoro sve ženske bolesti. Koristeći irigator do 5 cm unutar ženskih organa, istisnite mlak čaj. 
  5. Žalfija- pomaže kod valunga (talasa vrućine) i sprječava znojenje. Liječi depresiju i reguliše nagle promjene raspoloženja kod žena. Olakšava porođaj, spriječava pobačaje.
  6. Macina trava-liječi neplodnost kod žena zato se zove i očajnica. Pomaže kod normalizacije polnih hormona i uravnotežuje hormonalni ciklus. Čaj od macine trave se može piti 5x dnevno.

Pročitajte još zanimljivih članaka klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.