Namirmice bogate vitaminom C
Namirmice bogate vitaminom C

Avitaminoza se obično javi sa završetkom zimskih mjeseci i pred početak proljeća. Mnoge osobe tada osjećaju umor, dnevnu sanjivost i razdražljivost. Namirmice bogate vitaminom C su tada najbolji za korištenje. Organizam drže u punoj snazi. Limun se godinama smatrao voće sa najvećim sadržajem askorbinske kiseline (vitamina C) ali su naučnici ustanovili druge vrste namirnica koje prevazile limun po sadržaju vitamina C. Proizvode koji sadrže vitamin C treba držati u frižideru.

Suhi plodovi šipka su bogati vitaminom C

Sadrže 1000-1100 mg vitamina C u 100 grama plodova. Suhe plodove šipka ne prelivajte sa skuhanom vrelom vodom. Maksimalna temperatura vode neka bude 80°C da se sačuvaju vitamini u plodovima.

Slatka crvena paprika spada namirmice bogate vitaminom C

Ima 200-250 mg vitamina C u 100 grama. Bolje je koristiti svježu papriku nego termički obrađenu. Do 70% korisnih supstanci se uništi tokom termičke obrade.

Crna ribizla obiluje C vitaminom

Ima 180-200 mg vitamina C u 100 grama. Plodovi crne ribizle sadrže više vitamina što je klima u kojoj ribizla raste surovija. Smrznuta crna ribizla je još pogodna za upotrebu u proljeće jer se može čuvati 10 do 12 mjeseci u frižideru. Smrznuto voće odmrznite na sobnoj temperaturi. Ovo voće ne izlažite termičkoj obradi.

Peršun je namirmice bogata vitaminom C

Ima 130 do 150 mg vitamina C u 100 grama. Peršin držite u vodi jedan sat. Peršin isjeckajte tek pred iznošenje na stol. U salatu sa zelenim povrćem i peršinom dodajte malu kašiku limunovog soka radi neutralizacije nitrata.

Brokule glavni izvor vitamina C

Imaju 110-120 mg vitamina C u 100 grama ovog povrća. Gotova jela sa brokulom nemojte čuvati jer se vitamin C brzo uništava.

Kopar je kralj vitamina C

Ima 100-110 mg vitamin C u 100 gr. Kopar držite u vodi jedan sat. Kopar isjeckajte tek pred iznošenje na stol. U salatu sa zelenim povrćem i koprom dodajte malu kašiku limunovog soka radi neutralizacije nitrata.
7. Medvjeđi luk – ima 100-110 mg vitamin C u 100 gr. Držite u vodi jedan sat. Isjeckajte tek pred iznošenje na stol. U salatu sa zelenim povrćem i medvjeđim lukom dodajte malu kašiku limunovog soka radi neutralizacije nitrata.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA: Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

1 Comment

Listovi nara liječe bolove u stomaku? 6 zdravstvenih prednosti domacin.ba · 22. Januara 2022. at 17:44

[…] i minerala koji ima potencijal da poboljša vaše zdravlje. Superhrana bogata antioksidansima i vitaminom C koji se može boriti protiv Alchajmera i pomoći probavi i listovi nara liječe bolove u stomaku. […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.