Testiranje na bolesti i pregledi kod liječnika su jedna od najvažnijih stvari koje čovjek može učiniti za svoje zdravlje. Cilj je otkriti bolest u ranoj fazi, prije nego što se pojave simptomi jer ju je tada lakše liječiti. Uz rano otkrivanje, rak debelog crijeva se može izliječiti. Rano otkrivanje dijabetesa može spriječiti komplikacije poput gubitka vida. U nastavku donosimo 8 pregleda koje bi svaki muškarac trebao obaviti.

Hipertenzija (visok krvni pritisak)

S godinama, nezdravim načinom života i prekomjernom tjelesnom težinom rizik za visok krvni pritisak se povećava. Visok krvni pritisak dovodi do ozbiljnih komplikacija, što uključuje aneurizme. Često nema nikakvih simptoma. Međutim, visok krvni pritisak se može izliječiti. Imajući u vidu da je normalan krvni pritisak 120/80, dok je visok već od 140/90 i više. Faza između ove dvije vrijednosti je pre-hipertenzija, odnosno prekretnica do povećanog krvnog pritiska. 

Rak testisa

Ovaj tip raka nastaje u testisima putem reproduktivnih žlijezda, koje proizvode spermije. Nastaje kod muškaraca u starosnoj dobi od 20 do 54 godine. Muškarci izloženi većem riziku bi trebali posjetiti ljekara za savjete i dodatne preglede.

Rak prostate

Ovaj tip raka je najčešći oblik raka kod muškaraca. Sporije se razvija, iako postoje i agresivni oblici raka prostate. Liječenje je najefikasnije ako se bolest otkrije u najranijoj fazi. Pregled se naziva DRE odnosno digitalno-rektalni pregled, dok se stanje prostate može ispitati putem PSE iz krvi, odnosno specifičnog antigena prostate.

Dijabetes tipa 2

Ukoliko se otkrije na vrijeme, dijabetes tipa 2 se može kontrolirati odgovarajućom ishranom, vježbom, gubitkom tjelesne težine i lijekovima. Nekontrolirani dijabetes, pak, dovodi do moždanog ili srčanog udara, bolesti bubrega, nervnog sistema i opće nemoći. Testiranje je preporučljivo uraditi svake 3 godine, za osobe iznad 45 godina starosti.

Glaukom (ili povećan očni pritisak)

Ova bolest oštećuje očni nerv i može dovesti do sljepoće. I prije pojave prvih simptoma, vid se može izgubiti. Glaukom je visok očni pritisak, koji se može izliječiti prije oštećenja očnog nerva. Testiranje za glaukom je preporučljivo uraditi svake 2 do 4 godine za osobe do 40 godina starosti, svake 1 do 3 godine za osobe od 40 do 54 godine, svaku 1 do 2 godine za osobe od 55 do 64 godine i svakih 6 do 12 mjeseci za osobe preko navršenih 65 godina starosti.

Rak debelog crijeva

Uglavnom zahvata osobe iznad 50 godina i drugi je najsmrtonosniji oblik raka. Može se proširiti i na druge dijelove tijela. Koloskopija je testiranje polipa i raka debelog crijeva. Donji dio debelog crijeva se ispituje pomoću fleksibilne sigmoidoskopije, što je alternativni pregled raka debelog crijeva. Tokom testiranja svi sumnjivi polipi se mogu otkloniti.

Rak kože

Najopasniji oblik raka kože naziva se melanom.Starije osobe imaju dvostruko veći rizik za pojavu i razvoj melanoma. Rizik se povećava usljed pretjerane izloženosti suncu, sunčanjem u solarijumu i usljed opekotina. Ljekari preporučuju brzu reakciju i preglede kod specijalista. Ukoliko uočite bilo kakve pojave na koži u boji, obliku i veličini mladeža, savjetuje se odlazak ljekaru odnosno brza reakcija.

Holesterol (ili povećane masnoće u krvi)

Uslijed nakupljenih naslaga na stijenkama arterija nastaje visok nivo LDL holesterola u krvi. Ovo povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Problem je u tome, što arteroskleroza može biti progresivna iako nema vidljviih simptoma. Preporučuje se redovito mjerenje holesterola u krvi, nakon 35 godine starosti. Visok nivo holesterola se može smanjiti promjenom načina ishrane, tjelesnim vježbama i odgovarajućim lijekovima.

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i naš portal www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.