Američke palačinke su mekane i vazdušaste. Idealne za djecu, ali i odrasle.

Legenda kaže da ne postoji čovek na planeti koji ne voli palačinke. Legenda kaže da ne postoji ni restoran koji u svom meniju nema bar jednu od desetine različitih vrsta.

Da li ste saglasni da su palačinke američki klasik? Ili smatrate da su dio evropske tradicije? Ono što je istina je da je ova omiljena svjetska poslastica stara više od 30.000 godina i da su je ljudi jeli i u kamenom dobu. U staroj Grčkoj i Rimu, palačinke su se pravile od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, meda i mleka. Drevni grčki pesnici Cratinus i Magnes pisali su o palačinkama u svojoj poeziji. Šekspir ih čak spominje u svojim čuvenim djelima. Tokom engleske renesanse palačinke su obogaćene začinima, ružinom vodicom, šerijem i jabukama. Ime „palačinka“ nastalo je tokom 15. vjeka, kada i prvi recept napisan u Engleskoj.

Sastojci za američke palačinke

2 jaja

2 kašike šećera

1 kašičica vanil šećera

1 čaša od 250 ml jogurta

50 gr maslaca

praška za pecivo

1 čaša mekog brašna

Umesto jogurta može da se koriti butter milk. Pravi se tako što se pomeša 2/3 mleka i 1/3 sirće. Ostaviti da odstoji 5,10 minuta.

Priprema

Odvojiti belance od žumanca i umutiti belance sa jednom kašikom šećera. Drugu kašiku šećera staviti u 2 žumanca i izmutite. U umućena žumanca i šećer dodati vanil šećer i jogurt i otopljen maslac. Promešati i dodati pola kašičice praška za pecivo i brašno. Kada je sve zamućeno dodati u smesu belance. Šporet uključiti na srednju vatru i sipati direktno na tiganj. Kada je palačinka pečena, možete staviti preko nje krem, nugat.. Naš predlog je parčence maslaca i preko maslaca par kapi javorovog sirupa.

Izvor: Prakticna zena

Još recepata pročitajte klikom ovdje!



Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.