Ovaj recept za Švarcvald rolat koji ne deblja pogodan je za osobe koje imaju dijabetes. Švarcvald rolat ima gust fil od krem-sira pomiješan sa višnjama bogatim antioksidansima i preliven je dekadentnim vrućim preljevom od čokolade.
Spoj čokolade i višanja mnogima je omiljeni desert, no ovakva slastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija. Želite li isprobati ekspresnu “light” verziju popularne slastice, pratite recept za Švarcvald rolat koji ne deblja.
Sastojci za Švarcvald rolat
4 jaja
⅓ šolje brašna
¼ šolje nezaslađenog kakao praha
¼ kašičice sode bikarbone
¼ kašičice soli
¾ šolje granuliranog šećera
Nezaslađeni kakao prah
Višnja krem punjenje
½ šolje krem sira
1 šolja smrznutog tučenog preliva za desert, odvojeno
⅔ šolje sjeckanih višanja
1 žlica vrućeg preliva za sladoled bez šećera, zagrijano
10 višanja, ocijeđenih i osušenih
Postupak za Švarcvald rolat
Korak 1
Ostavite jaja da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. U međuvremenu, namastite tepsiju veličine 15x10x1 inča. Dno tepsije obložite papirom za pečenje; namastite i lagano pobrašnite papir. Ostavite posudu sa strane. U maloj posudi pomješajte brašno, 1/4 šolje kakao praha, sodu bikarbonu i sol, zatim ostaviti na stranu.
Korak 2
Zagrijte rernu na 190 stepeni C. U velikoj posudi umutite jaja električnim mikserom na velikoj brzini 5 minuta. Postepeno dodajte granulirani šećer, mutite dok ne dobijete gustu masu i svijetlu boju. Umiješajte smjesu brašna. Ravnomerno rasporedite tijesto u pripremljenu tepsiju.
Korak 3
Pecite oko 15 minuta ili dok se vrh lagano ne dotakne. Odmah olabavite ivice kolača iz kalupa i izvucite rolat na krpu posutu nezaslađenim kakao prahom. Polako skinite pergament papir. Počevši od kratke strane, umotajte krpu i kolač u spiralu. Ohladite 1 sat. U međuvremenu pripremite krem fil od višanja.
Korak 4
U maloj posudi za mješanje umutite 1/2 šolje krem sira električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postane glatko. Dodajte 1/2 šolje smrznutog tučenog preliva za desert, odmrznutog; tucite na maloj brzini dok se ne sjedini. Dodati još 1/2 šolje smrznutog umućenog preliva za desert, odmrznutog. Ocijedite 2/3 šolje višanja; uklonite peteljke i osušite višnje. Višnje nasjeckajte i umiješajte u smjesu od krem sira.
Korak 5
Odmotajte rolat; uklonite krpu. Namažite rolat filom od višanja do 1 inča od ivica. Kolač i fil umotajte u spiralu. Trim završava. Pokrijte i ohladite u frižideru 2 do 24 sata prije serviranja. Po želji, neposredno prije serviranja cijeli rolat prelijte sladolednim prelivom i ukrasite višnjama.
Preporuka: posjeti.ba
0 Comments