Uz pridržavanje osnovnih uputstava uopšte nije komplikovano pripremiti domaću zimnicu (ukiseljeno povrće, džemove, kompote, marmelade, sosove i slično). Kako da zimnica bude kvalitetno spremljena, dugotrajna i ukusna? Donosimo savjeti i recepti za pripremu zimnice


Zimnica, ustvari, znači namirinica pripremljena za čuvanje i korištenje tokom zimskog perioda. Zimnica spremljena u teglama (slatko, kompoti, džem, pečene paprike, povrće na pari, sokovi od raznog voća, krastavac u vodi ili sirćetu i slično) treba biti čuvana u prostorijama gdje dopire svjetlost i svjež zrak. Sušeno povrće, gljive i voće treba biti smješteno na suhom mjestu i u platnenim kesama.


Osnovna pravila za spremanje, čuvanje i korištenje zimnice


1. Mjesto gdje se spremljena zimnica drži je naročito važno.


2. Korištenje kvalitetnih tegli i flaša, voća i povrća je, također, bitna stavka za spremanje zimnice. Zimnica u teglama bez hermetičkih poklopaca treba biti čvrsto umotana celofanom ili pergament papirom te vezana sa konopcem. Zimnica u teglama sa hermetičkim zatvaračem biće dugotrajnija i očuvat ćete se bolje. Celofan i takozvani pergament papir je moguće pronaći u većim trgovinama sa prehrambenom robom i knjižarama.


3. Prvo voće i povrće pristiglo na pijace se po pravilu odmah ne kupuje jer je previše skupo i nema ukus potreban za zimnicu. Voće i povrće koje ćemo koristiti za konzervisanje treba biti vrhunskog kvalieta. Sa konzervisanjem namirnice mogu biti sačuvane za kasne jesenje i zimske dane kada su svježe namirnice nedostupne ili lošije kvaliete. Tako tokom zimskih dana imamo zdravu i raznovrsnu ishranu. Namirnice skoro u potpunosti čuvaju hranjive materije ako se pravilno konzerviraju. Voće i povrće koje se konzervira uz ostale bitne sastojke (i ako se pravilno konzervira) sadrži znatne količine vitamina C koji je osjetljiv na oksidaciju pri nižim temperaturama. Zbog toga se voće i povrće treba brzo konzervisati uz što manje mješanja. Moderne mogućnosti konzervisanja su usavršene, pa se konzervisani proizvodi skoro ne razlikuju od svježih proizvoda.

Za čuvanje svježine ubranog grožđa koristi se i metoda vješanja češljem na poprečne grede. Na ovakav način je moguće osigurati svježinu grožđa par mjeseci.


4. Čuvanje zimnice i sortiranje na različite načine ovisi o zrelosti plodova. Sokove treba praviti od prezrelih i jače zrelih plodova. Preporučljivo je da se skladište u staklene flaše. Čvršće plodove treba koristiti za kuhanje kompota.

Primjera radi skladištenje grožđa je moguće u flašama s vodom.


5. Napravite plan i dnevni raspored pravljenja zimnice u skladu sa ostalim obavezama, pa shodno tome nabavite određene količine namirnica koje toga dana možete spremiti za zimnicu.

Industrijski ili domaći proizvodi?


Da bi se ukućani što raznovrsnije hranili tokom zimskog perioda, nekada je trebalo sačuvati voće i povrće (za period godine kada ga neće biti u prirodi). Danas je industrijski konzervisana hrana, te voće i povrće iz svih dijelova svijeta dostupno uvijek i tokom cijele godine jer je napredovala umnogome tehnologija konzerviranja i pasterizacije namirnica.

Industrijski obrađeni proizvodi su tako dostupni u trgovinama, ali nemaju poseban miris i aromu koju ima tegla umotana sa celofanom i zalijepljenom naljepnicom na kojoj rukom piše sadržaj i datum pripreme. Iako je današnji svijet skoro izgubio dodir sa korjenima i tradicijom, većina domaćica se trudi da pripremi domaća jela (pa i zimnicu), da bi ih istrgli od zaborava. Konzervisanje hrane je važno jer omogućuje cjelogodišnje konzumiranje hrane bogate sa vitaminima, mineralima i drugim korisnim sastojcima.

Prirodni način konzervisanja prema starinskim i tradicionalnim recepturama je najzdraviji i najjeftiniji način spremanja namirnica. Ovo znanje i umjeće stiče se sa godinama i dugogodišnjim iskustvom u vođenju domaćinstva. Tako je staro pravilo, da i najspretnije domaćice uvijek mogu pronaći (i probati) neki novi recept, pa tako upotpuniti svoje znanje i umjeće spremanja zimnice.

Savjeti i recepti za pripremu zimnice – ovo je 16 najvažnijih savjeta za pripremu domaće zimnice


1. Plodovi koji će se koristiti za pripremu zimnice neka budu podjednako veliki ili ih isjecite na komade.


2. Tokom kuhanja zimnice često skidajte pjenu. Zimnicu svake vrste ne treba kuhati niti previše kratko niti predugo.


3. Uvijek je bolje raditi s manjim količinama plodova. Zato pažljivo izmjerite sve neophodne namirnice pogotovo za veće količine zimnice.


4. Mnoge vrste voća i povrća se mogu samljeti u blenderu ali samo ako mikser ne ustinjava košpice. Time se mijenja ukus. Smjesu kasnije možete procijediti.


5. Za pasterizaciju zimnice je poželjno korištenje većeg lonca jer se tako para diže s veće površine. Lonac treba biti svakako dovoljno dubok da tegle do 2/3 budu uronjene u vodu. Poželjno je i ujedno najbolja opcija onda korištenje expres lonca ili sterilizatora.


6. Tegle prethodno treba zagrijati ako u njih planirate staviti vruću zimnicu. Tako tegle neće pucati. Zimnicu u tegle obavezno stavljajte dio po dio odnosno kašiku po kašiku da se staklo zagrije. Tegle onda postepeno dopunjavajte.


7. Neke vrste zimnice se sipaju u ključale, a neke u tople tegle dok se određena vrsta zimnice stavlja u hladne tegle. Zato pažljivo čitajte uputstva navedena u receptima.

Savjeti i recepti za pripremu zimnice nisu još završili


8. Pergament papir i celofan isjecite na komade dodovljne veličine da prekriju ivicu tegle.


9. Pergament papir i celofan prethodno navlažite i zategnite na još toplu teglu. Povežite sa navlaženom krpom ili gumicom. Krajeve celofana odrežite sa makazama. Za kompote ne koristite celofan.


10. Patent boce sa kompotom izvadite iz još tople vode. Metalne prečke skinite kada se potpuno ohlade.


11. Poklopce i čepove provjerite sutradan. Zamijenite sa novim ako prethodno stavljeni poklopci i čepovi ne prijanjaju dobro. Kompote onda ponovo sterilizujte. Na tvrdu površinu neke druge zimnice stavite dovoljno velik krug od celofana umočen u alkohol.


12. Naljepnicu s natpisom o sadržaju tegle i datumu pripreme stavite na svaku teglu i/ili flašu. Neke vrste zimnice mogu stajati godinama (naprimjer, marmelada) ali je ovu hranu ipak najbolje potrošiti u razumnom roku.


13. Konzervans neće biti potreban ako priliko pripreme zimnice maksimalno pazite na čistoću i detalje iz recepata/uputstva.


14. Zimnicu treba redovno kontrolisati. Tako ćete uočiti prve znakove starenja hrane iz zimnice. Ovu hranu pokušajte odmah iskoristiti ili je pokušajte spasiti.


15. Sadržaj otvorene zimnice potrošite odmah ili brzo. Zato je zgodnije korištenje manjih tegli koje neće onda dugo stajati otvorene.


16. Hemijski konzervansi koji se koriste za pripremu zimnice su otrovni za mikroorganizme ali nisu sasvim bez posljedica za ljudsko zdravlje. Postoje drugi dozvoljeni konzervansi. Nikako ne stavljajte previše konzervansa u zimnicu i pri upotrebi se uvijek držite uputa.


NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.