Angel's Rose sok od ruže je proizveden po tradicionalnoj recepturi, a priča počinje ovako. Velika Obarska kod Bijeljine je 2019. godine postala dom zasadu ruže Rosa Damascena. Vladimir Milićević i Darko Tešić ovu sortu zasadili kako bi proizvodili sok od ruže.

Njihov proizvod – Angel's Rose sok od ruže je proizveden po tradicionalnoj recepturi bez bilo kakvih dodataka.

Sa njima smo razgovarali o preprekama sa kojima su se susretali, pandemiji korona virusa koja je uticala na njihovo poslovanje, odluci da proizvode sok od ruže i još mnogočemu.

Uživajte!

Kako ste došli na ideju da zasadite ružu i proizvodite Angel's Rose sok od ruže? Zašto ste se baš odlučili za ružu?

Ruža ima mnoga djelotvorna svojstva, ali ono što je bilo presudno jeste poseban ukus i miris soka od ruže. Prosto i jednostavno smo željeli da napravimo sok od ruže i približimo ga svima koji nisu imali tu privilegiju da im neko iz uže porodice posjeduje ružu i pravi sok. Smatramo da je zaista to privilegija, jer je sok od ruže poseban i jedinstven proizvod. Naročito ako se proizvodi tradicionalnim načinom pripreme.

Da li možemo očekivati proširenje ponude i povećanje broja lokacija gdje se može kupiti Vaš Angel's Rose sok od ruže?

Mi smo nova i mala firma koja se tek probija na tržištu. U toku 2020. godine koju je obilježila pandemija Covid-19, plan je bio da izađemo na tržište i predstavimo se javnosti. Trenutno se naš sok može probati u najvećem broju ugostiteljskih objekata u Bijeljini i Brčkom, a zastupljen je i na području Zvornika, Modriče i Banjaluke. Od nedavno, u ponudi je i na Palama, a nadamo se da će u narednom periodu biti dostupan svim građanima Republike Srpske i BiH, a zašto da ne i u regionu.

Objasnite nam način pripreme Vašeg soka. Koliko on traje, s obzirom da je riječ o tradicionalnoj recepturi.

Ono što je jako bitno oko početka priče nazvane „Angel's Rose” prirodni sok od latica ruže, jeste to što se priprema na tradicionalan način. Sve se radi po porodičnoj recepturi, koja se prenosila sa koljena na koljeno.

Koriste se latice koje se beru ručno, a pored latica, sastavni dio soka je voda, šećer i limuntos. Nema aditiva i konzervansa, već se prije samog pakovanja, sok provlači kroz pasterizator na temperaturi od 90 stepeni, gdje se na taj način uništava većina bakterija i mikroorganizama, te se upravo tako produžava rok trajanja.

Koliko je Rosa Damascena pogodna za uzgoj na našem području?

Kao i svaka druga biljka, potrebno je dosta rada i truda da bi dobili ono što očekujete. Dakle, potreban je rad tokom čitave godine i u takvoj situaciji ne trebate brinuti da li ćete imati kvalitetnu i zdravu ružu.

Potrebno je pratiti uputstva naših stručnjaka koji imaju iskustva u uzgoju ruža, kao i međunarodne smjernice, što bi uvijek trebalo da daje rezultate. Otporna je na niske temperature, ali je potrebno primjenjivati sve agrotehničke mjere, poput redovnog zalivanja, orezivanja i fizičkog uništavanja štetočina, što je u stvari svakodnevnica svakoga ko se bavi poljoprivredom.

Koliko je pandemija korona virusa uticala na Vaše poslovanje?

Sigurno je da nismo baš “pogodili” sa pokretanjem proizvodnje i puštanja soka od ruže na tržište. Ako samo realno sagledate stvari, a to je da su nama najveći kupci ugostiteljski objekti, onda je jasno da smo mogli mnogo bolje da poslujemo nego što je to slučaj do sada.

Nedavno smo došli do podatka da je samo u 2020. godini prodaja svih napitaka, i alkoholnih i bezalkoholnih opala za više od 70 odsto. To dovoljno ide u prilog tome da nismo bili srećne ruke. Ipak, kako svima, tako i nama.

Trudimo se da nekako preživimo ovu pošast zvanu Covid-19 i da uradimo ono što je u našim rukama. Ovo je porodični tip preduzeća, tako da smo imali svesrdnu pomoć najbližih.  Nadamo se da će se uskoro sve vratiti u normalu, a naš plan je da nastavimo tamo gdje smo stali i da širimo naše poslovanje na sve gradove u Republici Srpskoj i BiH.

Kako biste ocijenili i trenutnu situaciju u oblasti poljoprivrede u RS ali i BiH? Šta se to konkretno treba unaprijediti?

Mi smo novi u svemu ovome i nikada se nismo bavili poljoprivredom. Nismo baš kompetentni da pričamo šta bi trebalo da se unaprijedi. Do sada smo imali izuzetno korektnu saradnju sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede i nadamo se da će tako biti u budućnosti.

Još zanimljivih priča pronađite ovdje!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.