U bosanskoj tržnici u sarajevskom naselju Dobrinja danas je otvoren tradicionalni sajam pčelarstva i ljekovitog bilja. Oko 30 izlagača je svoje proizvode izložilo sarajlijama koje nisu krile oduševljenje što konačno mogu i na Dobrinji da nabave domaće proizvode od pčela. Na sajmu izlaže i jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih pčelara Midhat Mido Hodžić, koji je na sajmu pčelinjih proizvoda u Tokiju za kvalitetu meda osvojio najveća priznanja.

,,Evo danas smo došli da izložimo naše prirodne proizvode. Ja isključivo izlažem pčelinje proizvode kao što su polen, med i propolis. Na štandu imamo četiri vrste meda: livadski, planinska livada, bagrem i šumski med. Svi naši medovi su jako kvalitetni i prirodni, jer ispašu vršimo na lokalitetu Romanije i Rogatice.” – kaže nam Fazila Bahtanović.

Gospođu Bahtanović smo zamolili da nam kaže kakva je prethodna godina bila za pčelarstvo.
,,Prethodna godina je bila uspješna. Med je rodio, pčele su hvala Bogu zdrave i nije bilo nikakvih ometanja.” kaže Bahtanović, te dodaje da se spremaju za predstojeću zimu.


,,Pčele su okusile malo medike, što je jako teško za prezimljavanje te ih moramo na zimovanje u toplije krajeve, kao što je Hercegovina, prvenstveno Mostar.” – rekla nam je ova hrabra žena koja je svoje druženje sa pčelama počela prije šest godina kao civilna žrtva rata.
,,Pčelarstvo je jedno prekrasno zanimanje. Rado bih ga preporučila svima koji imaju i minimum uslova da se njime bave.” – kaže nam Fazila.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom sarajevske Općine Novi Grad Sarajevo, a u organizaciji udruženja građana „Društvo pčelara Kantona Sarajevo“  i bit će otvoren narednih šest dana u vremenu od 08 do 20 sati.

“Oko 30 izlagača iz Sarajeva i ostalih dijelova BiH predstavilo je danas svoje domaće proizvode, med i proizvode na bazi meda, kao što su polen i mliječ, ali i ljekovito bilje”, kazao je šef Odsjeka za privredu Općine Novi Grad Džemaludin Kahrović.

On je još istakao  da je Bosanska tržnica otvorena prošle godine u oktobru i da je ovo već drugi sajam pod pokroviteljstvom Općine, a cilj im je da tokom cijele godine provode kampanju posvećenu kupovini domaćih proizvoda.

Novinar: Maid Đelilović
Foto: Novi Grad Sarajevo


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.