Kupovina domaćih proizvoda
Kupovina domaćih proizvoda

Biljke za kamenjar su prosto sinonim za nezamislive dekoracije.

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti biljke za kamenjar bez kojih je jedan lijepo sređen kamenjar nezamisliv. Bilo da je kamenjar veće ili manje površine perene su sastavni dio njegovog biljnog svijeta.

grm1


ŠTA SU PERANE ILI TRAJNICE?

Perene ili trajnice, kako ih još nazivamo, su višegodišnje biljke koje dobro podnose naše klimatske uslove. Sadnjom ovih biljaka smo riješili problem prazne površine na duži vremenski period, sem u slučaju kada se biljka osuši, što je veoma rijetko.

BILJKE ZA KAMENJAR KAO DEKORACIJE

Jednogodišnje cvjetnice su dekorativne, ali ih svake godine moramo iznova kupovati i ponovo saditi. Za razliku od jednogodišnjih cvjetnica perene svake godine tjeraju nove izdanke i postaju šire, bujnije i ljepše.

KAKO SE RAZMNOŽAVAJU BILJKE ZA KAMENJAR?

Postoje u raskošnoj paleti boja, oblika i tekstura. Odlični su pokrivači tla, pa ih iz tog razloga sadimo u kamenjar (alpinetum). Još jedan od razloga zašto volimo ove biljke jeste njihov način razmnožavanja. Razmnožavanje je veoma jednostavno, to radimo diobom korjena u proljeće ili u jesen. Nešto kasnije ćemo o konkretnim primjercima perena.

PLAN ZA SADNJU BILJAKE ZA KAMENJAR

Prije nego počnete sa sadnjom biljaka napravite plan gdje ćete koju biljku staviti. Ako je kamenjar veće površine počnite sa sadnjom patuljastih ili spororastućih četinara. Najinteresantniji su kalemljeni četinari koji su malo skuplji, ali se definitivno isplati imati ovako posebne biljke u svom vrtu.

Picea glauca „Globosa“

Srebrnasto-plavi četinar koji ne može ostati neprimjećen među ostalim biljkama.

Pinus brepo

U njegovom izgledu ćete uživati tokom cijele godine.

grm3

Pinus mugo „Carstens Wintergold“

Njegova zlatno-žuta boja predstavljat će ukras tokom cijele godine. Tokom zime dobija izrazito žutu boju.

grm4

PATULJASTI ILI SPORORASTUĆI ČETINARI KAO BILJKE ZA KAMENJAR

Tu preporučujemo da sadite neke od ovih vrsta:

Thuja „Danica“ ili Thuja „Danica Aurea“

To su niski loptasti četinari koji mogu dostići visinu i širinu 50-tak cm.

grm5

Juniperus squamata „Blue star“

Četinar čisto plavih iglica koji formira žbun okruglog oblika.

grm

Picea glauca „Conica“

Raste 10-tak cm godišnje. Nju preporučujemo za sadnju u kamenjarima koji su veće površine i to da je sadite u pozadini ili s krajeva kamenjara.

grm7

Pinus mugo

Patuljasti bor koji može da se sadi na kraju kamenjara.

grm8

Juniperus horizontalis „Golden Carpet“

Polegli četinar zlatne boje. Raste sporo. Odličan za pravljenje većih kontrasta ako se sadi pored zelenih ili plavih četinara i crvenolisnih biljaka.

grm9

Ako je kamenjar manje površine, nećete saditi sve ove gore navedene biljke, već izaberite one koje vam se najviše dopadaju i rasporedite ih u skladu sa prostorom koji imate. Ako je kamenjar velike površine možete grupisati i po tri četinara iste vrste. Sve zavisi od prostora s kojim raspolažete.

SADNJA NISKIH GRMOVA 

Kada ste rasporedili četinare pređite na sadnju niskih ukrasnih grmova. Tu predlažemo da sadite grmove koji rastu do 70 cm.

Berberis „Admiration“

Niski grm izrazito crvene boje čiji je list oivičen žutom bojom.

grm10

Berberis „Tiny Gold“

Odlično izgleda ako se kombinuje za prethodnom vrstom. Njegova zlatna boja je veoma upadljiva.

grm11

Lonicera pileata – Zimzeleni grm

grm12

Teuhrin – zimzeleni grm

grm13

Evonimus „Emeralg Gold“

Zimzeleni grm koji je lijep tokom cijele godine. Mijenja boju lista u jesen i postaje tamniji. U proljeće, njegovi listići su izrazito žute boje.

grm14

Vašem kamenjaru dodajte i nekoliko grmova. Važi isto pravilo kao i za četinare, ako je veći kamenjar grupišite 3-5 biljaka na jednom mestu, ako je kamenjar manje površine onda sadite po jednu biljku od svake vrste.

SADNJA UKRASNIH TRAVA

Poslije sadnje ukrasnih grmova pređite na sadnju ukrasnih trava. Napravite lijepu kombinaciju nekoliko različitih vrsta. Iskombinujte različite visine i različite boje i dobićete lijepu celinu. Na primjer, sadite:

FESTUCA GLAUCA

Trava predivne plave boje.

grm15

IMPERATA CILINDRICA

Trava čiji su vrhovi crvene boje.

grm16

CRNA TRAVA

Sama riječ kaže da je to trava u crnoj boji, ona cijele godine ostaje takva.

grm17

CAREX TRAVA

Trava koja ima bijelu prugu po sredini lista.

grm18

Evo jedan primjer kako da se napravi kontrast među biljkama.

grm19

SADNJA PERENA

I na kraju prazan prostor popunite perenama. Najviše ima niskih trajnica. Nezamislivo je da u kamenjaru nema čuvarkuća.

Čuvarkuće sadimo između dva kamena ili u neki stari panj (ako ga imamo). Kombinujte nekoliko vrsta čuvarkuća različitih boja. Oni ne traže nikakvu njegu, ne vole preterano zalivanje. Jednostavno ih posadite i oni će da se šire.

grm20

 Armeria Alba ili Armeria Maritima

Poslije čuvarkuća ubacite perene sa interesantnim cvijetom. Jedna od takvih biljaka je Armeria Alba ili Armeria Maritima.

Armerin cvijet su male loptice na vrhovima biljke. Sadite ih jednu pored druge, cvjetaju u isto vrijeme i efekat će biti bolji.

grm22

 DiantusI

Možete saditi niske karanfiliće, odnosno Diantuse raznih boja.

grm23

Delosperma nubigenum

Delosperma nubigenum je pravi pokrivač tla, cvjeta krupnim žutim cvjetovima u obliku sunca i veoma brzo se širi. Postoje i delosperme u narandžastoj, ružičastoj, crvenoj i bijeloj boji.

grm24

Žuta potentila

Žuta potentila  puže po zemlji i pada preko kamena.

grm25

Pulsatila (Sasa)

Pulsatila (Sasa) je biljka koja se lijepo bokori i kada procvjeta izgleda kao cvijetna loptica.

grm26

Sedumi

Sedumi mogu imati rozetu različitih boja, od sive, preko plave do najrazličitijih nijansi zelene boje. Takođe, i cvijet seduma može biti bijele, ružičaste ili žute boje, što zavisi od vrste. Sedumisu veoma otporne i zahvalne biljke.

grm27

Timusi

Timusi su pogodni za veće površine. Cvjetaju u ružičastoj ili ljubičastoj boji. Kada ih dodirnete osjetićete miris timijana.

Pored gore navedenih biljaka možete još da sadite:

Losumalije

grm29

Kameleon

grm30

Iberis i mnoge druge perene

grm31

Ovo su sve niske trajnice. U njihovoj pozadini možete saditi visoke perene. Najljepše su:

Hemerokalisi

Hemerokalisi  čiji je ukras predivan cvijet koji se pojavljuje u ljetnjim mjesecima. List mu je nalik na šaš, pa je biljka dekorativna i kada nema cvijeta.

grm32

Anemone

Anemone cvjetaju predivnim ružičastim cvjetovima.

grm33

Visoki sedumi

Visoki sedumi  šarenolisni ili oni čiji je list jednobojan, cvjetaju u augustu i taj cvijet ostaje na biljci do oktobra mjeseca. U to vrijeme rijetko koja biljka ima cvijet.

grm34

Fizostegija

Fizostegija je uspravnog rasta i idealna je za pozadinu drugim nižim biljkama.

grm35

Kako da izaberete prave biljke za kamenjar?

Postoji još veliki broj visokih perena, ali nemojte njih da sadite ako je kamenjar manji. Ove biljke lijepo izgledaju u većim kamenjarima.

Za male kamenjare kombinujte nekoliko četinara, nekoliko grmova i dopunite ga niskim travama i niskim perenama. Nemojte pregusto saditi biljke. Iako vam se u početku čini da je kamenjar prazan on će za dvije do tri godine da se zatvori sa biljkama.

Od sadnje do odmora za oči i dušu

Za sve je potrebno da prođe izvjesno vrijeme, zato budite strpljivi. Prve tri godine redovno okopavajte biljke za kamenjar i plijevite travu iz njih.

Kada se biljke spoje i prekriju cijelu površinu zemlje na kamenjaru, onda ćete ih samo kontrolisati, nećete dozvoliti nekim biljkama da preovladaju i uguše druge.

Brzina rasta biljke za kamenjar

Nijedna biljka nema istu brzinu rasta, odnosno širenja. One biljke koje se brže šire oblikujte i spriječite njihovu pretjeranu „invaziju“.

Koje god biljke za kamenjar da izaberete, ako ih lijepo iskombinujete one će predstavljati pravi odmor za vaše oči i dušu.

Autor: Rasadnik Mihalek


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

3 Comments

Zvonko · 18. Marta 2018. at 19:55

Jako lijep izbor, da se naći lijepih sadnica ma super. Mogu li znati vaš email ili ime rasadnika? Hvala i LP

    armin · 29. Decembra 2021. at 9:10

    Poštovani Zvonko koje sadnice Vas kontkretno zanimaju?

Lovor višnja – idealna biljka za živu ogradu - domacin.ba · 27. Decembra 2021. at 21:39

[…] Vjerovatno ste već mnogo puta čuli za lovor višnju, isto tako mnogo puta ste je i vidjeli. Sada kada ste pročitali koliko je malo potrebno truda i vremena za ovu biljku, vjerujem da ćete poželjeti da je imate u svom vrtu. Nije bitno da li će biti u formi žive ograde ili kao pojedinačan grm, ona predstavlja lijep ukras u svakom pogledu. Možete je saditi i kao pozadinu prelijepim ljetnjim cvjetnicama, a isto tako možete je kombinovati sa drugim vrstama ukrasnih grmova kao što su Evonimus alatus, Mahonija ili neki drugi cvjetni grm. Također može se upotrijebiti i kao biljka za kamenjar. […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.