Brusnica i uvin čaj- pomažu u liječenju urinarnih infekcija, ali se istovremeno ne smiju koristiti

Od davnina se infekcije urinarnog trakta liječe uvinim čajem. U savremenom dobu, pokazalo se da ovaj čaj u kombinaciji sa odgovarajućim lijekovima uspješno liječi i najupornije infekcije urinarnog sistema.

Uvin čaj

Uvin čaj se pravi od biljke medvjetke ili medvjeđeg grožđa, lat.Uva ursi.To je zimzelena biljka iz porodice Ericaceae, koju medvjedi često koriste u ishrani, pa je prema tome i dobila ovaj naziv. Raste na suhim mjestima – na krajevima i proplancima crnogoričnih šuma, a može se naći i na planinskim livadama.

Pošto je medvjetka (uva, medvjeđe grožđe) postala sinonim biljka za probleme urinarnog trakta, mnogi je koriste i za bakterijske infekcije urinarnog trakta. Arbutin je glavna supstanca sadržana u uvi.

Uvin čaj primarno se koristi za liječenje infekcija mokraćnog sistema, bakterijskih infekcija mokraćnog mjehura poznatih kao cistitis, uretritisa i nefritisa.  Arbutin, tvar koja se u bubrezima razgrađuje u glukozu i hidrokinon koji je vrsta fenola,  ima snažno antiseptičko djelovanje. Međutim, ovaj čaj ne može izbaciti bakterije iz organizma već samo smanjiti upalu i olakšati simptome poput žarenja, povećanog nagona za mokrenjem, peckanja i sličnog. Zbog toga se koristi kao dodatak glavnoj medikamentoznoj terapiji, jer pomaže, prije svega svojom alkalnom pH vrijednošću i zato jer je jak diuretik, te pomaže izbacivanju bakterija iz urinarnog trakta. Budući da je diuretik, pomaže i u liječenju visokog krvnog pritiska.

Uvin čaj bogat je i alantoinom koji umiruje iritacije, upale i crvenilo. Da bi ovaj čaj djelovao, pH mokraće mora biti veći od 7, odnosno ne smije biti kiseo. Dakle, nipošto ga ne konzumirajte s vitaminom C te kiselim namirnicama poput octa, čaja od brusnica, agrumima i slično.

Trudnicama i djeci se savjetuje da ne konzumiraju čaj od uve. Arbutin, koji je glavni hemijski sastojak uve, može smanjiti dotok krvi do fetusa u trudnoći. Veće doze mogu izazvati mučninu i povraćanje zbog visokog nivoa tanina. Problem mučnine i povraćanja se može umanjiti mješanjem medvjetke sa brezom i kilavicom.

Napomena i preporuka

Važno je napomenuti da se ne preporučuje pretjerano uzimanje ovog napitka jer ono može smanjiti učinkovitost terapije. Kako dolazi do razrjeđivanja aktivnih tvari medvjetke u mokraći te njihova koncentracija pada ispod razine na kojoj one djeluju na bakterije. Ne biste trebali uzimati više od primjerice dvije litre čaja medvjetke na dan.Također, potrebno je uzeti i sodu bikarbonu kako mokraća ne bi bila kisela.

Uvin čaj nije preporučljivo piti  više od 7 do 14 dana u komadu. Ono što je još važno napomenuti da ovaj čaj ne djeluje jednako na sve uzročnike upale mjehura. Prije upotrebe bilo kojih biljnih pripravaka u zdravstvene svrhe se potrebno savjetovati sa ljekarom. Uvin čaj nije lijek za već postojeću upalu mjehura, koju obavezno treba liječiti odgovarajućo terapijom koju će propisati ljekar.

Brusnica

Sa druge strane, brusnica, lat. Vaccinium macrocarpon,raste u grmljima visokim do dva metra. Plod je zelene boje, a kada je zrela poprimi crvenu boju. Okus joj je kiselkast, a koristi se za izradu čajeva, marmelada, umaka i sokova te se jede kao sušeno voće. Svježa brusnica sadrži 85% vode, 12% ugljikohidrata te u manjim količinama sadrži proteine i masnoće. U 100 grama brusnice nalazi se 46 kalorija.

Brusnica je bogata antioksidansima koji štite organizam, smanjuju rizik od pojave određenih vrsta raka i smanjuju krvni pritisak. Bogata je vitaminom C koji je važan za sintezu kolagena, a to povoljno utiče na kožu, mišiće i kosti, također je bogata vlaknima, koja su odlična za zdravu probavu i manganom koji je važan za rad metabolizma. Sadrži i vitamin K1 koji omogućava zgrušavanje krvi. Brusnica kao lijek se najčešće koristi za pomoć kod upale mokračnog mjehura,odnosno sprječavanje pojave istog.

U većim količinama brusnica može biti opasna. Prevelike količine brusnice mogu izazvati bol u želucu, ali i proljev. Neki ljudi su čak alergični na brusnice te ih ne bi smjeli koristiti u svojoj prehrani. Prevelike količine brusnice mogu dovesti do pojave bubrežnih kamenaca. Oprezni moraju biti i oni koji uzimaju posebne lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Ranije se smatralo da brusnica ima pozitivan efekat na ublažavanje infekcija urinarnog trakta upravo zato što je čaj izrazito kiseo, međutim, nasuprot tim prijašnjim uvjerenjima, izgleda da zakiseljavanje mokraće nije glavni razlog uspjeha konzumacije brusnice u tretmanu infekcija. Nove studije fokusirane su na sposobnost kemijskih spojeva iz brusnice da blokiraju priljepljivanje bakterija za stijenku mjehura. Ukoliko se bakterije ne prilijepe, lakše ih je mokraćom “isprati” iz organizma. To naročito vrijedi za žene koje imaju učestale, ponavljajuće, upale kod kojih je zapaženo da se bakterije lako priljubljuju uz stijenku mjehura.

Da li se može kombinovati brusnica i uvin čaj?

Zbog čega se brusnica i uvin čaj ne bi smjeli kombinovati u liječenju urinarnih infekcija, vidi se iz prethodno navedenih karakteristika ove dvije biljke. Naime, uvin čaj alkalizira mokraću, dok brusnica stvara izrazito kiselu sredinu, te se istovremenom primjenom, poništavaju ljekovita svojstva uvinog čaja, odnosno brusnice.

Klikom ovdje pogledajte još savjeta!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.