Tokom kasne zime i ranog proljeća vrijeme se mijenja svakodnevno. Dajući signal da je sezona sezonskih alergija pred nama. Kako stižu veće temperature, biljke počinju da cvjetaju i oslobađaju polen u zrak. Tako i mi tražimo načine kako se pripremiti za proljetne alergije. Oni sa sezonskim proljetnim alergijama obično će početi da primijećuju simptome početkom marta i traju uglavnom do maja. Važno je da se počnete pripremati za alergije prije nego što polen dostigne vrhunac proljetne alergije. Savjete kako se pripremiti za proljetne alergije saznajte u nastavku.

Šta su proljetne alergije?

Oni koji su „alergični na proljeće“, obično su alergični na polen koji se počinje pojavljivati ​​u vazduhu. Polen sa drveća, jednog od glavnih uzročnika proljeća, počinjemo da viđamo još u ranom proljeću. U drugom dijelu sezone možemo vidjeti polen trava, a kombinacija može učiniti proljeće lošim vremenom za alergičare.

Iako tačan uzrok alergije nije poznat, alergija se javlja kada vaš imuni sistem proizvodi antitijela, odnosno kada je izložen bezopasnoj stranoj tvari. Vaš imuni sistem alergene kao što je polen smatra opasnim supstancama i bori se protiv njih pomoću “imunoglobulina E” ili IgE antitjela. Oni proizvode histamin koji može uzrokovati alergijsku reakciju i znakove alergijskih simptoma.

Simptomi proljetne alergije tipični su za respiratorne alergije, a to su:

  • Zagušenje sinusa
  • Curenje iz nosa
  • Kihanje
  • Kašljanje
  • Svrab ili suzenje očiju

Utvrđivanje onoga što uzrokuje vaše simptome prvi je korak ka olakšanju. U slučaju proljetnih alergija postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste olakšali simptome.

Zašto bi trebalo da počnete da se pripremate što prije?

Bilo da zakažete pregled kod alergologa ili počnete uzimati lijekove, važno je preduhitriti polen. Priprema može pomoći u ublažavanju simptoma tokom cijele sezone. Ako nikada niste bili testirani na alergije, sada je pravo vrijeme da to učinite. Utvrdite na šta ste alergični i kako to liječiti prije nego vam se simptomi pogoršaju.

6 načina na koje se možete pripremiti za proljetne alergije:

1. Započnite tretman protiv alergije

Počnite uzimati lijekove oko dvije sedmice prije nego što obično počnete osjećati simptome alergije. Antihistaminici koji se mogu kupiti bez recepta i nazalni steroidni sprejevi mogu pomoći u olakšavanju vašim simptomima smanjujući vašu alergijsku reakciju nakon početka, ali i prije. Antihistaminici smanjuju ili blokiraju histamine koji uzrokuju simptome alergije. Prethodno liječenje alergijskim lijekovima prije nego što se pojave simptomi može pomoći u sprječavanju upale i olakšati začepljen nos, svrab, suzenje očiju i druge simptome alergije.

Ako želite poboljšati svoj imunološki sistem, imunoterapija (vakcina protiv alergija) može vas desenzibilizirati na alergene koji vam smetaju. Međutim, tradicionalni program vakcinacije protiv alergija obično traje nekoliko mjeseci prije nego što pacijenti dožive olakšanje simptoma.

2. Započnite rano s proljetnim čišćenjem

Očistite zimsku paučinu i nastavite sa proljetnim čišćenjem. Dubinsko proljetno čišćenje uključuje brisanje prašine sa svega, od rasvjetnih tijela do polica za knjige, pranje zavjesa, metenje podova i tepiha, čak i usisavanje namještaja. Ovo će ukloniti svu prašinu i polen koji su već ušli unutra.

Ako uređujete dvorište, nosite masku kako biste smanjili udisanje alergena. Kada završite, obavezno se presvucite i istuširajte se. Polen se može zalijepiti za vašu odjeću i kosu, što olakšava praćenje polena u vašem domu.

3. Počnite pratiti nivoe polena

Polen drveća i trave glavni su krivci alergija u proljeće. Ostanite u zatvorenom prostoru tokom jutra i ranih večernjih sati kako biste izbjegli glavne sate polena u danima kada je broj polena visok.

4. Držite prozore zatvorenim

Kada je vani konačno toplo, primamljivo je isključiti grijanje, otvoriti prozore i pustiti svježi zrak. Svježi povjetarac može biti prijatan, ali će također unijeti polen u vaš dom. Držanje vaših prozora i vrata zatvorenima stvorit će sigurno sklonište tokom vrhunca sezone polena.

Još jedno mjesto za kontrolu polena je u vašem automobilu. Držite prozore u automobilu zatvorenim, a klima uređaj kontrolišite kako biste spriječili prodor polena u automobil.

5. Ne zaboravite promijeniti filter za zrak

Kao što često predlažemo, najbolje je mijenjati filter za zrak sezonski ili svaka 3 mjeseca, to pomaže da zrak u vašem domu bude čist. Uzmite u obzir i druge proizvode za kontrolu okoliša, i jastučnice sa patentnim zatvaračem. I omoti madraca mogu pomoći u smanjenju grinja. Čak se pokazalo da pomažu i kod alergija na kućne ljubimce.

6. Plijesan u proljeće

Polen drveća i trave nisu jedini proljetni alergeni; buđ se često može pojaviti u podrumima, kupatilima i kuhinjama. Bilo koje područje koje se možda ne osuši kako treba može razviti plijesan. Provjerite ispod sudopera, pa čak i otirač. Očistite ili uklonite sve sa plijesni koje nađete u svom domu i pratite nivoe vlažnosti kako biste osigurali da je vlažnost ispod 50%; u suprotnom, buđ bi se mogla vratiti.

Držite svoju alergiju pod kontrolom tako što ćete se pripremiti sada dok je broj polena nizak. Ako vam lijekovi koji se izdaju bez recepta ne pomažu, razgovarajte sa svojim ljekarom opće prakse ili zakažite pregled kod alergologa kako biste pronašli olakšanje.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA: Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.