Od čokolade je bolja samo dvostruka čokolada, zar ne? Kad imate čokoladu u biskvitu i čokoladu u kremi imate jedno pravo čudo od čokolade.

Španski osvajač Kortes je prvi donio čokoladu u Evropu početkom 16. vijeka nakon osvajanja Meksika. Interesantno je da se ona Evropljanima u početku nije naročito dopala, ali su je s vremenom zavoljeli. Počela je da dobija i sasvim novi ukus, jer su u u nju dodavani šećer i cimet, ali su je i dalje pripremali kao piće.

Ne griješite ako vjerujete da je čokolada lijek protiv depresije. Ona sadrži amino-kiselinu triptofan, zbog koje se u tijelu luči serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. Ako ste loše volje vrijeme je za čudo od čokolade koje će Vam popraviti dan!

Sastojci za čudo od čokolade

Priprema

  1. 1.Izrada biskvita:
  2. 2.Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm)  na 180°C oko 20 min… ovisi od pećnice… provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
  3. 3.Izrada kreme:
  4. 4.Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
  5. 5.Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp. a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema…

Izvor: coolinarka

Još recepata pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.