Komplimenti? Volite li ih? No, kad se pokušate prisjetiti onih koje ste primili, kojih se zapravo nabolje i najradije sjećate? Koje si ponavljate u glavi u trenucima kad se osjećate jadno? To sigurno nisu bili oni kad vam je netko rekao da imate prekrasne cipele ili hlače u kojima izgledate vitko ili da imate predivne zelene oči. Sigurno nije ni ono kad vam je netko rekao da imate „dobru guzu”.

Želite se svidjeti drugima pod svaku cijenu

Osobe koje uvijek nastoje ugoditi drugima i na taj način dobijati komplimente sigurno ste sretali u svom životu. Usiljene su, pomno naziru svaki pokret i riječ, i izgledaju da uvijek žele ostaviti dobar dojam na druge osobe. Psiholozi tvrde, da nam ovo ponašanje govori da se radi o nesigurnoj osobi, koja se ne može osloboditi straha, da se drugima neće svidjeti. Ako su u djetinjstvu roditelji bili strogi, nisu djetetu nikada davali pohvale ili komplimente, nisu dijete nagrađivali, onda će to dijete izrasti u duboko nesigurnu osobu, koja uvijek ovisi o mišljenju drugih. Ipak, roditelji, njihov odnos prema djetetu i najbliža okolina najviše utiču u najranijoj dobi djeteta da ono odraste u osobu sigurnu u sebe, koja ima samopoštovanje prema sebi i drugima i svijest o vlastitim sposobnostima. [umetnime]

Koliko sami sebe poštujemo?

Da biste provjerili koliko sami sebe poštujete, osmotrite svoje reakcije na komplimente, pohvale i čestitke za dobro obavljen posao. Tada je kompliment u neku ruku barometar koji mjeri koliko sami sebe poštujemo. Ukoliko je vaš odgovor da ste samo imali sreću pa zbog toga dobro obavili posao, to samo govori koliko ste ustvari nesigurni u sebe i sumnjate da ćete i drugi put biti tako uspješni.

Budite oprezni na radnom mjestu

Komplimenti mogu biti uzrok i neželjenoj reakciji jer pokazuje našu želju da razgovor skrenemo na drugu temu. Ovo je najčešće slučaj na radnome mjestu ili u radnome okruženju. Tada ste u situaciji da se takmičite s kolegama i teško prigušujete agresivnost. Psiholozi navode da kompliment na radnome mjestu može biti uzrok kontra efekta. Reakcija osobe kojoj ste uputili kompliment je najčešće „šta se iza toga sakriva?“ jer vam ne vjeruje da mislite dobro i da je kompliment iz srca.


Muškarci ne daju komplimente često, dok žene komplimente obožavaju

U anketi u kojoj je učešća uzelo oko 200.000 ispitanika, pokazalo se da žene ne mogu odoljeti osobama koje hvale njihove usne. Rijetko koja žena će muškarcu koji je pohvalio njene usne okrenuti leđa ili ga ignorisati. Smatra se da su muškarci koji dijele komplimente o ljepoti ženskih usana, u najmanju ruku drski. Najveći broj muškaraca koji su sudjelovali u anketi, daje komplimente očima žena. Žene, pak, najviše vole kada im se hvale usne, a nikako grudi. U anketi su učestvovali žene i muškarci iz raznih država, pa su i odgovori različiti od države do države. Žene iz Italije i Francuske vole kada muškarci daju komplimente njihovoj odjeći i modnom izražaju i stilu. Engleskinje najviše vole kada im hvale noge, dok Španjolke vole sve komplimente o njihovoj kosi i frizuri.

Čemu služe komplimenti i da li su oni korisni u životu

Psiholozi kažu da svi ljudi vole komplimente jer oni pomažu da se među osobama koje komuniciraju, stvaraju prisniji odnosi. Kompliment je koristan jer smanjuje tenzije i napetost, a naša reakcija govori koliko smo sigurni ili nesigurni. Komplimenti potiskuju agresivnost i napetost, a izrečeni u pravo vrijeme i na pravom mjestu pomažu da komunikacija bude opuštenija. Da bi se kompliment prihvatio potrebno je da ga kaže osoba koju smatrate nezainteresovanom, a inače vam je dobar kolega ili koleginica. Naša reakcija na kompliment može nam reći nešto i o nama samima. Ako lijepoj ženi kažete da je lijepa, ona će to s osmijehom prihvatiti, ali ako ženi koja nije toliko lijepa, kažete da je lijepa, ona će to shvatiti kao izrugivanje. Kod ovih osoba, kompliment izaziva nelagodu i često zaumuzimaju odbrabeni stav. Stoga, ako se radi o vama dragim osobama, dajte kompliment ali pokušajte da to uradite najblaže, a da ostavite pozitivan efekat, ipak empatija još nije izumrla u našem društvu totalno. 

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i naš portal www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.