Mnogi ljudi ne vole da sipaju kemikalije niz odvode zbog zabrinutosti za zaštitu okoliša. Međutim, tu je tehnika po principu uradi sam sredstvo za čišćenje odvoda bez upotrebe jakih kemijskih sredstava! Sve što je potrebno – sok od limuna i soda bikarbona. Čišćenje odvoda na ovaj način je odličan izbor ako ne želite bacati novce na skupa kemijska sredstva.

Zašto se odvod začepljuje?

Hrana i otpad koji se ne raspada, poput vlaknaste hrane, komadića ljuske jaja i neprehrambenih proizvoda, u kombinaciji s masti i uljem, nakupit će se u cijevima i s vremenom stvoriti začepljenje u odvodnim cijevima.

Ne poduzimanje potrebnih koraka, odnosno odčepljivanja odvoda, moglo bi dovesti do privlačenja insekata u kuhinju, poput muha, koje obožavaju ostatke hrane. Dakle želite brzo riješiti problem začepljenog odvoda.

Također, kosa može biti još jedan od razloga začepljenih odvoda. Bez obzira na to gdje se začepljenje dogodi, negdje tamo sve se cijevi eventualno spoje.

Osim pranja kose, češljanje i sitna uređivanja brade iznad umivaonika na kraju će također začepiti odvod.

Sapun je još jedan krivac. Naime, ponekad sam sapun nije problem, ali kada se kombinira s kosom i drugim tvarima, može se formirati u čvrste grudice i začepiti odvod.

Isto tako, začepljene odvodne cijevi mogu uzrokovati i djeca. Pitate se kako? Djeca se vole igrati, a onda se nekada dogodi i da žele vidjeti svoje igračke kako plutaju na vodi. A kada igračka potone, zavisno o tome koliko je velika, može završiti i u odvodu.

Kako se priprema i koristi sredstvo za čišćenje odvoda?

Sve što morate učiniti je ugrijati sok u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi. Polako miješati sa sodom bikarbonom, a zatim ulijte smjesu u slivnik/odvod i toplom vodom to isperite.

Ponavljajte taj postupak jednom sedmično, ako odvodi i dalje šire neugodan miris. Prilično jednostavno!

naturalsolutiontoday


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.