Evo jedan kolač koji je idealan za ovo godišnje doba, a i sam naziv mu to kaže. Super je što se ne mora ništa peći, pa smo pošteđeni vrućine iz pećnice, a osim petit beurre keksa sve drugo je krema pa kad se kolač rashladi u frižeru, jednostavno ga ne možete prestati jesti. Ja ga radim i zimi jer inače volim kremaste kolače, a kad dođe ljeto on je skoro svaku sedmicu na redu. Brzo se napravi i ne računajući vrijeme dok se krema hladi da se na vrh stavi šlag doslovno vam je potrebno pola sata za napravit ga.
Sloj petit keksa umočiti u rumu, mlijeku ili čaju, te namočeni keks saviti u dublji pleh. Ja mlijeko malo zgrijem i u njemu namočim keks, poredam ga u škrovadu i onda poškropim rumom za kolače.
KREMA:
4 žumanca
8 žlica šećera
2 vanilj šećer
1 vanilj puding
3 žlice brašna
1 lit mlijeka
Prokuhati 1 litar mlijeka i u to lagano dodati smjesu od gore navedenih sastojaka u koju dodate malo hladnog mlijeka da smjesa bude lagano tekuća. U vruću kremu, kad je gotova dodati čvrsto tučeni bjelanjak, žlicu po žlicu (stavljajte i mutite drvenom žlicom). Na ohlađenu kremu dodajte dva šlaga ili tučeno slatko vrhnje. Po vrhu nagrarataje čokoladu.
Ovo na slici vam je dosta važno da bi kolač uspio, ustvari da bi bio pjenast.
Kad skuhate kremu, odmah dok je još jako vruće, ubacite žlicu po žlicu pjenasto
umućeno bjelance, s tim da to obvezno stavljate drvenom žlicom. Eto to je
jedina tajna za uspjeh ovog kolača. Sve drugo je čista laganica.
Još na kraju izgratajte čokoladu i gotovo. Kolač je izdašan i od tako malo
sastojaka i u kratkom vremenu možete napraviti super kolač. Prije rezanja
ostavite ga par sati u frižderu.
Spreman za papanje. Kako bi rekli u Dalmaciji – guloz je, zato oprezno sa
količinom. Ljeto je, a svaka kalorija se vidi, nema džempera da bi se moglo
Zamrzavanje voća, povrća i poluproizvoda je recept za produženje života ovih namirnica dobijen iz prirode. Upravo je priroda uputila čovjeka da hladnoća može biti odličan način pravljenja zimskih zaliha hrane koja pritom zadržavaju korisna svojstva. Read more…
Ovaj recept za Švarcvald rolat koji ne deblja pogodan je za osobe koje imaju dijabetes. Švarcvald rolat ima gust fil od krem-sira pomiješan sa višnjama bogatim antioksidansima i preliven je dekadentnim vrućim preljevom od čokolade. Read more…
Jedna od karakteristika jeseni je i zimnica. U Bosni i Hercegovini ali i regionu jedna od najpoznatijih salata koje se prave je ona od kiselog kupusa. Kiseli kupus je skoro pa tradicija. Nebrojeno je recepata Read more…
0 Comments