Efikasnost nekog sredstva sa biljkama i travama ovisi od pravilne pripreme. U fitopreparate spadaju: rastvor, tinktura, ljekovita tečnost, biljni ekstrakt i mast (ili krema).

Rastvor

Rastvor-koriste se cvjetovi, listovi, stabljike u kombinaciji sa vodom. Poželjna je svakodnevna priprema novog rastvora ili držanje maximalno 2 dana u frižideru. Hladna varijanta rastvora se dobije kada sitne suhe dijelove biljaka prelijete sa hladnijom (ili blago toplom) vodom. Ostaviti u poklopljenoj posudi 4 do 8 sati i procijediti kroz gazu. Topla varijanta je prelijevanje suhih dijelova biljke sa vrelom vodom. Kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta bez vrijenja/ključanja. Procijedite. Kombinacija hladne i tople varijante se primjenjuje zbog potpunog izvlačenja aktivnih supstanci iz biljaka. Sitne dijelove biljke prelijte sa hladnom vodom. Ostavite 4 do 8 sati. Procijedite. I prelijte sirovinu sa vrelom vodom, kuhajte 15 do 20 minuta bez ključanja. Potom oba rastvora pomješajte.

Biljna ljekovita kuhana tečnost

Biljna ljekovita kuhana tečnost-koriste se kora, korjenje, drvene stabljike, pupoljci i plodovi sa vodom. Ove ljekovite tečnosti se usvajaju sporije i imaju duže dejstvo (u poređenju sa biljnim rastvorima). Prilikom kuhanja se mogu uništiti neke biološke supstance koje biljka sadrži. Neke biljke uopšte ne smiju biti kuhane. Naprimjer, gorki pelin prilikom kuhanja ima dejstvo koje podstiče mučninu. Držati isto kao rastvor. Usitnjenu suhu sirovinu stavite u emajliranu (ili staklenu) posudu. Prelijte toplom vodom. Ostavite dva do tri sata. Posudu potom poklopite sa poklopcem i kuhajte oko pola sata na laganoj vatri. Pri tom smjesu često mješajte. Za pripremu ratsvora i ljekovite kuhane tečnosti za unutrašnju upotrebu onda jednu kašiku sirovine prelijte sa jednom šoljom vode. Ako je biljka sa koncentrisanim dejstvom onda jednu malu kašiku sirovine prelijte sa jednom šoljom vode. Za spoljnu primjenu se može napraviti više koncetrovan rastvor ili kuhana ljekovita tečnost.

Tinktura

Tinktura-je biljna sirovina spojena sa alkoholom. Već spremna tinktura neovisno od boje-bi trebala biti providna. Držite u frižideru u tamnoj staklenoj ambalaži. Sitna sirovina se uspe u staklenku i zalije sa 30-70% etil- alkoholom ili rakijom. Držati sedam do osam dana na sobnoj temperaturi. Povremeno miješati smjesu u staklenki. Izlijte, procijedite i uklonite sirovinu. Na jedan dio sitne biljne sirovine potrebno je dodati alkohola da se dobije 5 dijelova gotove tinkture. Na 100 gr alkohola ide 20 gr biljne sirovine).

Biljni ekstrakt

Biljni ekstrakt-je kombinacija cvjetova, listova, trava, plodova i vode. Potrebno je svakodnevan priprema ili jednom u dva dana. Držati na hladnom mjestu ali prije upotrebe proizvod malo pdogrijati. Biljnu sirovinu prelijte sa vrelom vodom i kuhajte na pari. Kuhajte tokom noći u djelimično hladnoj rerni. Ujutro procijedite, zagrijte i topli preparat koristite.

Mast (ili krema)

Mast (ili krema)- je osušena i usitnjena biljka pomješana sa masti. Držati u frižideru. Tečna mast: Zalijte sirovinu sa suncokretovim ili maslinovim uljem u razmjeri 1: 2. Ostavite 8 do 10 sati na sobnoj temperaturi. Gusta mast: je mješavina biljne sirovine usitnjene u prah sa tvrdim mastima (lanolin, vazelin, puter, maslac, salo ili pileća mast). Mast rastopite i pomješajte sa sirovinom u skladu sa receptom. Kuhajte desetak minuta uz neprestano miješanje. Procijedite.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala blog.domacin.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


Amela Hajdarevic

Dugogodišnji dopisnik portala sa velikim iskustvom. Za vas priprema najbolje savjete.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.