Hladna voda ubrzava metabolizam i može pomoći kod gubljenja kilograma.

Mnogi žele izgubiti višak kilograma, posebno prije ljeta, a u tome se uspijeva pravilnom ishranom i vježbanjem.


Hidratacija je važna karika u procesu mršavljenja, jer voda pomaže tijelu da izbacuje toksine, ali i poboljšava probavu. Međutim, mala promjena u temperaturi vode koju pijete može napraviti veliku razliku, tačnije može značajno ubrzati mršavljenje.

Hladna voda ubrzava metabolizam

Istraživanje je pokazalo da pijenje hladne vode može ubrzati gubitak kilograma, a u njemu su učestvovale 24 osobe. Polovina je pila 500 ml hladne vode, dok je druga polovina pila vodu sobne temperature. Rezultati su pokazali da su obje grupe “sagorile” 2 do 3 posto više kalorija u narednih 90 minuta, međutim, grupa ljudi koja je pila hladnu vodu je doživjela povećanje sagorijevanja kalorija u stanju mirovanja. Broj sagorenih kalorija se povećao jer je organizam morao zagrijati vodu kako bi je probavio.

Unos vode sprečava situacije u kojim osoba zamijeni žeđ glađu, usljed čega dolazi do prejedanja. Sljedeći put kad osjetite glad nakon obroka, popijte čašu vode, to će spriječiti prejedanje.

Čaša tople vode ujutro ubrzava metabolizam, što također pomaže pri mršavljenju. Što je metabolizam brži, to sagorijeva više kalorija.

tntportal.ba

Još savjeta potražite klikom ovdje!


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.