Istrebljenja krompirove zlatice je moguće pomoću paradajza. U nastavku saznajte i kako.

Solanum sisymbrifolium ili liči rajčica botanički je rođak običnoj rajčici, ali i tomatilu. Njezini su plodovi ukusni i izgledaju lijepo, no nisu baš veliki pa se malo ko odlučuje posaditi ih u svom vrtu. Osim toga, krasi ih i jedan vrlo neugodan detalj. To su pozamašne bodlje koje se nalaze na listovima, uzduž stabljika, pa čak i oko plodova, što bitno otežava berbu. Ipak, ove su rajčice za mene potpuno otkriće i od prošle sezone obvezan dio planova, posebno kada je riječ o uzgoju krumpira. Razlog je u tome što je liči rajčica izuzetno korisna biljka zaštitnica koja pomaže u napadima cistolikih nematoda i krumpirove zlatice.

Liči je grmolika biljka i, za razliku od rajčice, ne treba ga posebno oblikovati ni prihranjivati

Cistolike nematode krumpira

Cvijet liči rajčice pokazuje srodnost s rajčicom i krumpirom

Iako za problem cistolikih nematoda krumpira mnogi vrtlari nikada nisu ni čuli, vrlo je vjerojatno da su se s njim susreli u praksi. Posebno pritom mislim na one uzgajivače koji ne koriste konvencionalna zaštitna sredstva, već uzgajaju krumpir na organski način. Možda su tada primijetili da, unatoč dobroj gnojidbi, biljke zaostaju u rastu, a listovi im žute i uvijaju se. Na mjestima gdje se zaraza raširila biljke su vidljivo sitnije i slabije. Uzrok su cistolike nematode krumpira koje žive u tlu i iscrpljuju biljke pa one ne mogu apsorbirati hranjiva iz tla koliko bi trebale. No da su ti uzgajivači između redova krumpira sadili liči rajčicu taj se problem sigurno ne bi dogodio.

Krumpirova zlatica voli listove liči rajčice više od listova krumpira

Mehanizam djelovanja 

Listovi i stabljike liči rajčice sadržavaju solasodin, tvar zbog koje je biljka odbojna mnogim štetnicima, pa tako i cistolikim nematodama krumpira. Zahvaljujući tome biljka je uvijek zdrava, u što sam se uvjerila prošle sezone. Ne napadaju je ni uobičajene bolesti poput plamenjače, pepelnice ili sive plijesni. Otporna je i na niske temperature i kratkotrajni mraz. Ipak, jednom štetniku nikako ne može odoljeti, bez obzira na solasodin i strašne bodlje na listovima. To je krumpirova zlatica, koja voli liči rajčicu više od svega pa čak više i od krumpira. Zahvaljujući tome njezina je korist u redovima krumpira dvostruka, jer će zlatice uvijek krenuti radije na liči, dok će krumpire ostaviti gotovo neoštećene.

Uzgojiti krumpir na organski način nije jednostavno, pogotovo kada je u pitanju istrebljenje krompirove zlatice.

Uzgoj i istrebljenja krompirove zlatice

Uzgoj krumpira ove godine započinje drugačije nego inače. Iako je ova biljka u organskom uzgoju poznata tek kao dobar zaštitnik od nematoda i do sada je nitko nije sadio zbog istrebljenje krompirove zlatice, ja ću to ipak učiniti. Razmak između redova krumpira stoga će ove sezone biti širi nego inače, kako bi ostalo dovoljno mjesta za liči rajčicu (Solanum sisymbriifolium) koja dolazi tek u svibnju.

Istrebljenja krompirove zlatice pomoću paradajza

Naime, ta se rajčica sadi i uzgaja kao i sve ostale, što znači da traži dosta topline. No kada jednom dospije u tlo, oko nje ne treba nikakva posebna njega. Ne treba je čak ni oblikovati, jer ne stvara tako velike grmove kao obične cherry rajčice. No ako se uzgaja u vrtu, manji potporanj ipak joj treba osigurati jer može narasti i do 80 cm u visinu.

Plod liči rajčice veličine cherry rajčice nije lako ubrati jer ga okružuju oštre bodlje

vecernji.hr


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.