Painova humka (Pain Mound) je velika hrpa drvne biomase, poznata kao malč. Izmislio ju je francuski farmer Jean Pain 1970-ih godina, a napravljena je od komadića drva i piljevine, okružena prstenom bala slame za strukturu i izolaciju. Kako se Painova humka raspada, u procesu biorazgradnje , proizvodi se toplota koja se može iskoristiti za proizvodnju tople vode. Painova humka proizvodi toplinu do 18 mjeseci, nakon čega se ostaci (nutrijentima bogati, zemljani humus, poznat kao kompost) mogu koristiti za đubrenje zemlje.

[umetnime]

Označite krug od oko 3,5 metara u promjeru. Kupite bale sijena od lokalne farme, prikupite palo drveće i grane, i posudite sjeckalicu za granje. Tovar piljevine obično možete nabaviti iz lokalne pilane: oni će često dostaviti za minimalnu naknadu.

grijač od komposta 2

Postavite oko 4,5 metra perforiranih cijevi od 10 cm promjera, na dnu humka, da na svakom kraju vire iz perimetra kruga. On će omogućiti ulaz svježeg zraka u samu humku i poboljšati sam proces biorazgradnje. Stvorite zid od bala slame, da uhvati drvene sječke, koje izbacuje sjeckalica u humak. Sloj piljevine bi trebao biti visok oko 30 cm iznad aeracijske cijevi.

grijač od komposta 3

 

Napravite na tako formiranom humku namotaje od plastične cijevi od 1,5 cm promjera i učvrstite je privremeno cementnim blokovima. Kraj cijevi, za izvor vode izbacite izvan kruga slame.

Nastavite ubacivati isjeckane grane iz sjeckalice na gomilu, uz povremeno zaustavljanje da ubacite po koju lopatu piljevine. Visoki sadržaj ugljenika u oba materijala stvara puno topline,  u procesu raspadanja.

Jednom kada počnete, za ovaj projekt planirajte 1-2 dana rada. Nastavite praviti petlje sa cijevi za vodu na svakih novih 30 cm humka od drvenih komadića i piljevine. Ako imate mogućnost, ubacite stajnjaka – od bilo koje životinje.

grijač od komposta 5 A

Humak bi minimalno trebao biti visok 1,5 metar i sadržavati nekoliko namotaja baštenske cijevi. Kada potrošite sve grančice i piljevinu,  izbacite cijev iz humka prema vašem potrošaču tople vode i zatvorite humak balama sijena, zbog bolje izolacije i bržeg početka procesa biorazgradnje.

Painov humak se može koristiti za zagrijavanje kućne tople vode, staklenika ili etažnog sistema grijanja. Isplanirate svoju lokaciju pažljivo unaprijed, tako da smjestite humak blizu objekta koji ćete grijati. Ukopajte cijevi sa toplom vodom u tlo ili ih izolujte, tako da ne izgubite  toplinu na vanjskom zraku.

Za više informacija, CompostPower.org ima odličan detaljan vodič za instalaciju, koji se može naći ovdje: http://www.compostpower.org/node/24


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.