Bliži nam se jesen, a samim time i sezona radova u bašti. U našim tradicionalnim baštama može da se nađe za svakoga po nešto. U baštama se nalazi puno vitamina, minerala, proteina, ali i aminokiselina. Danas ćemo govoriti o jednoj od biljaka koju imate u bašti, a koristi se za bolji imunitet. Svakodnevno je koristite, a puna je aminokiselinama. Izdvaja se i po velikoj energetskoj vrijednosti. U svakodnevnoj ishrani sve češće je zastupljenja. Pogađate, pišemo o njegovom visočanstvu Grahu!

Grah u svakodnevnoj upotrebi prema istraživanjima naučnika može da umanji rizik od srčanih bolesti, ali i da pomogne u otklananju opasnosti od pojedinih vrsta raka. Američki naučnici preporučuju svakodnevnu konzumaciju ove biljke i to do tri šalice sedmično. Grah posjeduje veliku energetsku vrijednost, te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora grah ima malo masti. Ne sadrži one zasićene kao ni kolesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Naučnici istraživači na “Harvard School of Public Health” su u izvještaju naveli da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak i rak debelog crijeva.

Grah je dobar izvor bjelančevina, i za razliku od drugih izvora bjelančevina, grah ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i kolesterol.

Smatra se da crni grah može pomoći u zaštiti od raka jer utječe na smanjenje broja prekanceroznih stanica. Isto tako, preliminarne opservacijske studije otkrile su da oni koji jedu više mahunarki imaju manji rizik od razvoja raka dojke, prostate, gušterače i debelog crijeva.

Zdravlje i bolji imunitet


Grah je općenito dobar za zdravlje i smatra se odličnom namirnicom s više od 60 hranjivih tvari. Zahvaljujući visokoj koncentraciji vlakana grah je dragocjena namirnica i za zdravlje srca, probave, održavanje zdrave razine šećera u krvi, a mangan i bakar pružaju antioksidativnu zaštitu od slobodnih radikala. Ova jesenja blagodat iz naše bašte je dobar za bolji imunitet

Još zanimljivih savjeta pronađite klikom ovdje.

Preporučujemo i www.posjeti.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.