Dolaskom jeseni, kišnih i oblačnih dana,  naše raspoloženje se rapidno mijenja i javlja se depresija. Doktori kažu da imamo simptom sezonskog afektivnog poremećaja (česte promjene raspoloženja). Depresiju prati melanholija i smatra se da ovaj poremećaj ima 10-20% svjetskog stanovništva. Manjak energije i manjak volje za rad uzrokuje manjak svjetlosti. Manje svjetlosti utiče na hormonalne promjene, kada endokrina žlijezda epifiza oslobađa hormon melatonin (koji ima uspavljujuće djelovanje).

Simptomi sezonskog poremećaja su:

-apetit se mijenja, žudite za slatkišima

-mijenjaju se navike spavanja

-debljanje

-smanjena koncentracija

-razdražlivost

-smanjena energija

Savjeti za poboljšanje raspoloženja – stop depresija:

  1. Boravite na otvorenom- što više vremena boravite na otvorenom, na svježem i hladnom zraku. Svjež i hladan zrak povećava nivo energije
  2. Boravite u prostoriji sa što više svjetlosti-nabavite svijeće sa mirisom citrusa, koji potiče dobro raspoloženje. Pojačajte svjetlost uz pomoć lampi.
  3. Ne koristite naočale za sunčanje-jer time potičete epifizu da oslobađa melatonin. Sunčeva energija je najbolji lijek za loše raspoloženje, te sunčane naočale umanjuju njeno djelovanje.
  4. Mijenjajte ishranu-kada vam nedostaje neka važna supstanca u organizmu, možete osjetiti depresiju i melanholiju. Ubacite u ishranu što više svježeg sezonskog voća i povrća. Hranu je najbolje konzumirati sirovu. Pijte čajeve, svježe sokove i jedite orašaste plodove i sjemenke.
  5. Koristitite suplemente- sunce sadrži najveći dio vitamina D, a to znači kada dan nije sunčan, trebamo uraditi dopunu suplementima. Vitamin B pomaže za bolje raspoloženje i pojačava energiju. Kada imamo nedostatak vitamina B, osjećamo emocionalnu nestabilnost i manju efikasnost raznih tjelesnih procesa. Preporuka je da koristimo 50 mg vitamina B dnevno. Depresija se smanjuje uz pomoć selena, magnezija i željeza.

Još zanimljivih članaka pročitajte klikom ovdje!

Sve o kulturi, tradiciji i turizmu pronađite na jednom mjestu – www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.