Kako da zaštitim mačku od hladnoće je često prisutno pitanje ovih dana. Niske temperature će se po najavama zadržati još bar par dana. U nastavku pročitajte savjete.

Hladno vrijeme može biti teško za mačke, kao što može biti teško i za ljude. Kad se živa u termometru spusti ispod točke smrzavanja, važno je da mačke zaštititi od hladnoće. Najvažnije je da svoju mačku držite u kući, zajedno s vama i vašoj obitelji.  Ako je mačka na otvorenom i bez nadzora, to nikako ne doprinosi poboljšanju kvalitete njezinog života.


Hladno vrijeme donosi i problem rješavanja pitanja kako da zaštitim mačku od hladnoće?

Vlasnici mačaka ponekad zaborave da mačke vole toplo sklonište u kući isto kao i oni. Neki vlasnici će ostaviti svoje mačke vani na duže razdoblje, misleći da su one prilagođene za život na otvorenom. To njihove ljubimce može dovesti u opasnost od ozbiljnih bolesti.

Podhlađivanje ili hipotermija je stanje koje nastaje kada mačke nisu u mogućnosti održati svoju tjelesnu temperaturu pa ona pada ispod normalne. To se događa kad provode previše vremena na niskim temperaturama ili kad su niskim temperaturama izložene mačke lošeg zdravlja ili cirkulacije. U blažim slučajevima, mačka će drhtati i pokazivati znakove depresije, letargije i slabosti. Kako stanje napreduje, mišići će se ukrutiti, usporit će srce i disanje, a mačka će prestati reagirati na podražaje. Ako primijetite ove simptome, mačku treba odmah utopliti i odvesti veterinaru.

Još jedan problem su ozebline. Ponekad vaša mačka slučajno može ostati vani ili izgubiti se  tijekom mećave. Ozebline mogu biti rezultat tog skitanja. Ako se to dogodi, zapamtite – ozebla (smrznuta) tkiva se ne smiju trljati. To uzrokuje dodatno oštećenje tkiva. Hitan veterinarski tretman je potreban. Ako to nije moguće, zagrijte područje brzim uranjanje u toplu, (ne vruću) vodu ili pomoću toplih, vlažnih ručnika koje treba često mijenjati više puta. Čim postane dovoljno zagrijan pogođeni dio tkiva, treba prekinuti zagrijavanje. Nježno sušite pogođeni dio tkiva i lagano ga pokrijte čistom, suhom krpom ili ručnikom,  ali ga ne povezujte. Ako su smrzotine  u kasnijim fazama,  može doći do gangrene što može uzrokovati razne vrste infekcija. Dakle, ako sumnjate vaša mačka ima smrzotine, što prije ju odvedite do veterinara.

Savjeti kako da zaštitim mačku od hladnoće

Kada dođe zimsko vrijeme ne zaboravite omogućiti svojoj mački boravak na toplom i sigurnom. Pomozite joj da ostane zdrava tijekom hladnih mjeseci slijedeći ove jednostavne upute:

–  Zima može biti jako nepovoljna za mačke, tako da bi se trebala poboljšati kvaliteta krzna. Za to je potrebna dopuna njihove prehrane s esencijalnim masnim kiselinama koje će uzrokovati rast krzna u malo deblje za hladnih mjeseci. U prehranu se mogu uvesti biljna ulja kao što su ulje uljane repice, sojino ulje u riblje ulje. Mačke preferiraju riblje ulje. Isto tako možete kupiti dodatne vitaminske pripravke u obliku paste ili kapi.

– Povećajte obroke vaše mačke, osobito proteina, da bi joj dlaka bila gusta i zdrava tijekom zimskih mjeseci. Dok god vaša mačka nema problema s težinom, treba joj davati dodatnu hranu i poslastice tijekom zimskih mjeseci, kako bi joj tijelo zadržalo toplinu.

– Dajte svojoj mački vitamine E i B – kompleks koji jačaju tkivo te čine mačku otporniju na hladnoću. Ali, trebali biste biti oprezni, jer dodatni vitamini mogu izazvati neravnotežu u prehrani i uzrokovati medicinske probleme.

– Budite posebno nježni sa starijim i artritičnim mačkama tijekom zime. Hladnoća može zglobove učiniti izrazito krutima  i osjetljivima pa to može postati neugodno, a penjanje i skakanje otežano.  Razmotrite promjenu njihova okruženja kako bi se lakše kretale. Osigurajte joj debeli, mekani krevet u toploj sobi za hladnih noći.

– Provjerite je li vaša mačka ima toplo mjesto za spavanje daleko od svih vanjskih propuha i po mogućnosti ne na podu – npr. kao što je košara ili kartonske kutija s toplom dekom u njemu. Ako vaša mačka obično spava na podu, treba joj pružiti topao i udoban tepih ili krevet.

Kamin i mačka

– Kamin neka bude osiguran. Mačke se vole jako približiti izvorima topline. Međutim, ako leže preblizu vatre, one su u opasnosti od vrućeg pepela ili iskri. Kamin može uzrokovati i suhu kožu. Dim iz kamina može uzrokovati respiratorne probleme u nekih mačaka.

– Ako vodite mačku veterinaru, stavite termofor na nosač. Također možete staviti mačkin krevet u sušilicu na nekoliko minuta prije stavljanja u nosač. Poklopac, ili ručnik na nosaču su dobri za blokiranje propuha.

– Krzno vašeg ljubimca mora biti dobro njegovano. Nenjegovano krzno neće ga pravilno  štititi od hladnoće.

Zaštita vanjske mačke 

Mačke su društvene životinje koje žude za ljudskim društvom, tako da zaslužuju da žive u zatvorenom prostoru s vama i vašoj obitelji.

Ali, ako mačku puštate da boravi vani na otvorenom ili u potpunosti živi vani, evo nekoliko savjeta koji će ih držati u dobrom stanju:

– Puštajte mačku češće van kako vrijeme počinje biti hladnije tako da se ona može postepeno prilagoditi. Ona se fizički treba prilagoditi na promjene temperature, raste joj deblje krzno i stječe otpornost prema hladnoći.

– Mačkama koje provode puno vremena vani potrebno je više hrane u zimi, jer troše puno energije na zagrijavanje. Na taj način vlasnici mačka za vrijeme zime moraju promijeniti prehrambene navike svog kućnog ljubimca.

– Često provjeravajte količine hrane i vode da su svježe i nesmrznute. Nemojte koristiti metalne zdjele tijekom zime, jer se jezik mačke slučajno može zalijepiti za zdjelu. Ponekad vlasnici mačaka ne shvaćaju da ako je voda u zdjelici  zamrznuta njihove mačke ne dobivaju tekućinu. Mačke koje nemaju pristup čistoj nezamrznutoj vodi pit će vodu iz lokve ili oluka, koja može biti zagađena uljem, antifrizom, sredstvima za čišćenje kućanstva i drugim kemikalijama.

Mjesto zaštićeno tijekom zime

– Naročito je važno da svaka vanjska mačka ima odgovarajuće mjesto zaštićeno tijekom hladnog vremena. Osigurajte svojoj mački izolirano sklonište ili kućicu. Kućica bi trebala biti dovoljno velika za okretanje, ali dovoljno mala da očuva tjelesnu toplinu. Pod  treba biti podignut nekoliko centimetara od tla i pokriven piljevinom ili slamom. Ulazni dio kućice bi trebao biti zaklonjen od vjetra, a vrata bi trebala biti pokrivena s vodonepropusnom jutenom vrećom ili plastikom.

– Nikada ne koristite novine, ručnike ili deke unutar skloništa. Oni će zadržati hladnoću i postati kruti i tvrdi. Umjesto toga, koristite slamu.

– Tijekom zime, mačke ponekad spavaju ispod haube automobila gdje je toplo i udobno. Trebali bi biti svjesni da antifriz može biti smrtonosan za mačke ako ga poližu s poda garaže. Ako vaša mačka spava ispod haube vašeg automobila, prilikom pokretanja motora mogao bi je zahvatiti  remen ventilatora i nanijeti joj teške ozljede ili čak smrt. Da biste to spriječili, lupajte glasno po poklopcu motora i sa strane vašeg vozila prije uključivanja paljenja da biste mački dali priliku za bijeg.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Samira Šemšić-Bešlija · 21. Oktobra 2015. at 21:10

da je jedna 🙂

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.