Kana je ustvari prirodna farba, koja pokriva sijede vlasi bez oštećenja kose i vlasišta.

[umetnime]

Kana kao prirodna farba za kosu, čini dlaku jačom i zdravijom. Kosa je sjajnija i zdravija, a korijen dlake jači. Ukoliko za bojenje kose koristite obične boje, znate da veliki broj farbi za kosu samo oštećuje vlasi. Učinak kane je sasvim suprotan tome, pa je nije loše koristiti, pogotovo ako vam je kosa lošeg kvaliteta. Kako je kana prirodna farba dobija se od prirodnih sastojaka. Radi se o žbunastoj biljci, čije se lišće bere, a potom suši, kako bi se od njega kasnije dobio prah, koji se koristi za farbanje.

Najkvalitetna vrsta kane je iz svih arapskih zemalja ali i Turske, i one važe za najkvalitetnije.

Postoji crna, smeđa, plava, crvena, braon kana

Da bi se dobile razne boje, kana se miješa sa drugim sastojcima. Nekada su to bili prirodni sastojci, a danas se dodaje i hemijski sastav zbog lakše i šire proizvodnje. Ukoliko se za farbanje odlučite za čistu kanu, rezultat će biti crvena boja kosa. Da dobijete crnu kanu, obična kana se miješa sa indigom,…i sl. U prodavnicama se može kupiti kana raznih boja, kao što je smeđa, crvena, plava,…Radi efektivnije učinkovitosti, kani se dodaju mnogi drugi sastojci kao što je maslinovo ulje, kafa, vino i sl. Na taj način se dodatno pojačava kvalitet kose.

Kana djelimično pokriva sijede vlasi i ima dugotrajan efekat, nakon nanošenja

Kana, nakon nanošenja, na žalost, samo djelimično pokriva sijede vlasi. Međutim, kana koju kupujemo u radnjama, vjerovatno zbog sintetičkih i hemijskih dodataka, može da nadoknadi ovaj propust. Iskustva kažu da crna većinom pokriva sijede vlasi , a druge boje kane baš i ne. Ipak, kana je postojanija i traje duže od vještačkih farbi za kosu.

Kako nanijeti kanu i kako je upotrijebiti za farbanje kose?

Kanu za kosu možete kupiti u tablama, gelu i najčešće u prahu.

Instrukcije za farbanje kose kanom: Kesicu kane sipajte u zdjelu i dodajte druge dodatke, po želji, kao što su: maslinovo ulje, kafa, žumanjce ili nešto drugo. Tome dodajte toplu vodu i sve pomiješajte, potom sačekajte da odstoji oko sat vremena i kana je spremna za korištenje. Kosu je potrebno oprati prije nanošenja kane. Samo nanošenje se ne razlikuje od nanošenja običnih farbi. Prilikom nanošenja kane pazite na fleke koje ostavlja, jer se teško skidaju. Obucite staru odjeću i nosite rukavice, ili namažite ruke kremom. Kana za kosu se teško ispira, imaćete osjećaj kao da vam pijesak ispada iz kose.

Da li postoji alergija na kanu

Kana za kosu se ne razlikuje od farbi ni kada se radi o alergijama, pa nekoliko dana prije farbanja napravite jednostavan test.
Namažite kanom dio kože, ili jedan pramen kose. Na taj način možete vidjeti koju ćete boju dobiti i da li vam je koža alergična na kanu. Kanu nipošto ne miješajte s bojom za kosu jer se kosa na taj način oštećuje.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.