Kako napraviti domaći sapun ?

U nastavku pročitajte osnovni recept za pravljenje starog, domaćeg sapuna, ali i načine kako mu dodati miris i uljepšati izgled.

Nekada u prošlosti je pravljen kuhani domaći sapun i onda bi se izlijevao u kalupe da bi se koristio u domaćinstvu, a najviše se koristio za pranje i otkuhavanje veša. I dan danas se čuva tradicionalna receptura za domaći sapun i koristi se u mnogim domaćinstvima. Domaćice za taj sapun tvrde da ih ne može zamijeniti nijedan industrijski proizvod. I domaći sapun ne isušuje ruke i ne peruta kožu kao što to većina sapuna radi.

Ljekoviti, mirisni, antiseptički? Sapuni su temeljna njega za vaše tijelo, samo ih treba birati prema tipu kože. Mirisni su, fini, svih mogućih boja i oblika. Kadkada su poput bombona ili čokolade.No nije riječ o hrani nego o sapunima. A kakvog god oblika ili boje bili najviše su na cijeni oni od prirodnih sastojaka, prilagođeni svakom tipu kože. Samo valja pronaći onaj koji vam najbolje odgovara. Ponuda je doista bogata.

Domaći sapun se pravi od dvije komponente- masti i baze, i nastaje reakcijom ova dva jedinjenja.

Sastojci :

– 50 mililitara vode

– 100 grama svinjske masti

– 1 supena kašika žive sode (kristal natrijum-hidroksida)

Način pripreme :

Svinjsku mast stavite da se otopi u većem loncu. U posebnoj manjoj posudi razmutite natrijum-hidroksid u 50 mililitara vode, a onda sipajte otopljenu mast. Pri rukovanju natrijum-hidroksidom budite oprezni i pobrinite se da djeca ne budu u blizini kako ga ne bi prosula.

Potrebno je da pola sata miješate, sve dok se ne dobije gusta masa. Znaćete da je kuhan kada umočite nož u sapun i kada se masa oko noža stvrdne.

U masu koju kuhate možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.

Još savjeta potražite klikom ovdje!

Izvor : dominfo.ba


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.