Kako pripremiti zemlju za sadnju? Donosimo odgovor na najčešće postavljeno pitanje.

Kada se počinje sa uzgojem, tlo je najbolje pripremiti sa usitnjavanjem na dubinu od 20 – 30 cm da bi se na taj način zaštitili organizmi koji u njima žive. Ako se radi o težem tlu, treba ga se dodatno prekopati. Gredice mogu biti određenih oblika, dok položaj treba biti od sjevera prema jugu jer na taj način osigurava najravnomjerniju raspodjelu sunčevog svjetla.

Biljke za klijanje i rast trebaju toplotu, vlagu i kvalitetnu zemlju, jednomjerno vlažno i pognojeno tlo, te da struktura bude usitnjena. Sadnja na gredicama, počinje tek nakon što se u martu ili aprilu tlo dobro osuši. Tu postoji jedna dobra stara izreka:

„Dok nam se vrtna zemlja lijepi za čizme, ne diramo je.“

Na taj način čuvamo strukturu zemlje, jer prevlažno tlo loše reagira na prekopavanje.

Zamjena za sadnice

Sadnice možemo uzgojiti sami u raznim posudama, sve zavisno o količini sjemena. Tu ne koristimo običnu vrtnu zemlju zbog toga što ona sadrži razne štetne tvari, uzročnike biljnih bolesti, nego koristimo prosijani univerzalni kupovni supstrat koji se pomiješa sa trećinom pijeska kako ne bi bio previše hranjiv.

Što manje kopanja, to bogatiji vrt !

Tlo ne treba previše prekopavati iz razloga što se unutra nalaze sitne životinjice koje doprinose dodatnom obrađivanju tlu. Zato ih dodatno prekopavanje može uništiti.

Jedan od zadnjih a nimalo važnih savjeta jeste da ne dopustite da se stvara dodatni tvrdi ispucali sloj zemlje koji nastaje nakon duže suše, koji dodatno potiče isušivanje tla tokom ljetnih mjeseci. Zato treba lagano okopavati površinu tla.

Nadamo se da ste dobili adekvatan odgovor na pitanje: Kako pripremiti zemlju za sadnju ?

Izvor : 24sata.hr

Do još domaćinskih savjeta je doći lahko klikom ovdje!


1 Comment

Trendovi u vrtlarenju uz koje će vaše dvorište da izgleda domaćinski - domacin.ba · 11. Oktobra 2021. at 16:27

[…] – ljudi se sve više vraćaju vrtlarenju i prirodi. Zdrav stil života podrazumijeva što više bavljenja biljkama. Ujedno se trude ostaviti pozitivan utjecaj na svoju okolinu te […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.