Čuveni oftalmolog dr. V. Bates predlaže da uradite očnu gimnastiku: stanite kraj prozora 10 sekundi i gledajte u neki daleki objekt, zatim pogled skrenite na ručni sat (ruku).

[umetnime]

Oči su najosjetljivji organ ljudskog organizma i zahtijevaju posebnu njegu i odmor. Na kompjuteru ili ispred TV ekrana provodimo nekoliko sati dnevno. I tako svaki dan.Statistike kažu da svaka 3ća osoba na planeti Zemlji ima neki problem s vidom.

Donosimo vam par savjeta kako da poboljšate vid i odmorite oči:

  1. Provejrite osvjetljenje kod kuće i u prostoru gdje najviše boravite. Ako svjetlost nepravilno pada na radnu površinu, oči se više naprežu i brže zamaraju.
  2. Ako čitate, svjetlost treba da pada s vaše lijeve strane. Ako ste ispred kompjutera, svakih 30-40 minuta napravite pauzu od 2-3 minuta.
  3. Nikada ne gledajte u TV u potpunom mraku.
  4. Ako vam je pukao kapilar, pomaže C vitamin.
  5. Ukoliko dosta vremena provodite na kompjuteru, pomaže beta-karoten i sušena borovnica.
  6. Ukoliko su vam očni kapci natečeni, pomaže to što ćete kockicama leda protrljati kapke, ili u posudu za led sipajte čaj od kamilice i zaledite.

[umetnime]

Ukoliko imate neku upalu očiju, uzrok može biti dim cigarete, kozmetički preparati, osvjetljenje,…itd. Preporučuje se nošenje sunčanih naočala od kvalitetnog materijala sa UV zaštitom.


Pozanti oftalmolog dr. V. Bates preporučuje očnu gimnastiku kao pomoć kod umornih očiju, za zaštitu vida i bistar pogled.

Vježbe za oči dr. V. Batesa

  1. Stanite kraj prozora i 10 sekundi gledajte u neki daleki objekat, potom pogled skrenite na ruku ili ručni sat. Ponavljajte 15 puta.
  2. Stanite u ćošak sobe. Ne pomjerajte glavu. Brzo prelazite pogledom iz desnog gornjeg ugla sobe u lijevi donji ugao sobe, zatim iz lijevog gornjeg ugla sobe u esni donji. Ponovite 50 puta.
  3. Ispred jakog svjetla stanite 3 sekune gledajući u njega, zatim pokrijte oči rukom da se odmore. Ponavljajte 15 puta.

[umetnime]

Preporučuje se, da se ove vježbe rade 2x na dan. Poslije mjesec dana redovitog vježbanja, napravite pauzu od 2 do 3 sedmice. Počnite s vježbama ispočetka.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.