Šta je visok krvni pritisak?

Visok krvni pritisak (VKP) je ozbiljno stanje, koje može dovesti do koronarne bolesti srca, zatajenja srca, moždanog udara, otkazivanje bubrega i drugih, vrlo ozbiljnih medicinskih stanja.

“Krvni pritisak” je sila, kojom krv gura zidove arterija kada srce pumpa krv.

Ako pritisak raste i ostaje visok tokom vremena, to može oštetiti tijelo na mnoge načine.

Pregled

Jedna od tri odrasle osobe u Sjedinjenim Američkim Državama ima VKP. Stanje, samo po sebi obično nema znakova ili simptoma. Možete ga imati godinama, ne znajući to. Za to vreme, istina, VKP može oštetiti srce, krvne žile, bubrege, i druge dijelove tijela.

Znati svoj  krvni pritisak je važno, čak i kada se dobro osjećate. Ako je vaš krvni pritisak normalan, možete raditi sa svojim doktorom kako bi ostao u normalnim granicama. Ako je previsok krvni tlak, liječenje može pomoći u spriječavanju oštećenja organa vašeg tijela.

Brojevi krvnog pritiska

Krvni pritisak se mjeri kao sistolički  i dijastolički pritisak. “Sistolički” se odnosi se na krvni pritisak, kad srce kuca dok pumpa krv. “Dijastolički” se odnosi se na krvni pritisak, kada srce miruje između otkucaja.

Najčešće, ćete vidjeti brojeve krvnog pritiska napisane sa brojem sistoličkog iznad ili ispred dijastoličkog broja, kao što je 120/80 mmHg. (mmHg je milimetara žive, jedinice koja se koristi za mjerenje krvnog pritiska.)

Tabela u nastavku prikazuje normalne brojeve krvnog pritiska za odrasle. Ona, također, pokazuje koji brojevi predstavljaju veći rizik za zdravstvene probleme.

Kategorije za krvni pritisak kod odraslih (mjereno u milimetrima žive ili mmHg)

Kategorija Sistolik
(gornji broj)
  Diastolik
(donji broj)
Normalan Manje od 120 i Manje od 80
Predhipertenzija 120–139 ili 80–89
Visoki krvni pritisak      
     Faza 1 140–159 ili 90–99
     Faza 2 160 ili više ili 100 ili više

Rasponi u tabeli se odnose na većinu odraslih osoba (u dobi od 18 i više godina) koji nemaju kratkoročne teške bolesti.

Krvni pritisak ne ostaje isti cijelo vrijeme. Smanjuje se kada spavate i raste, kad se probudite. Krvni pritisak raste i kada ste uzbuđeni, nervozni ili aktivni. Ako su vaši iznad normalne većinu vremena, rizikujete niz zdravstvenih problema. Rizik raste, kako raste broj krvnog pritiska. “Predhipertenzija” znači da možete završiti sa VKP, osim ako ne poduzmete korake da to spriječite.

Pregled

Krvni pritisak ima tendenciju da raste s godinama. Ljudi koji imaju VKP, mogu poduzeti korake da ga kontrolišu i smanje rizik od povezanih zdravstvenih problema. Ključni koraci uključuju zdrav način života, medicinsku njegu i praćenje vašeg plana liječenja.

Niste jedini! Hipertenzija (ili visok krvni pritisak) je jedna od najraširenijih bolesti modernog doba. Povezana je sa povećanom konzumacijom alkohola, pušenjem, slanom hranom, gojaznošću, povećanim stresom i nedostatkom sna. Isto tako, zbog prevelikog stresa ili fizičke aktivnosti, mišići su napeti, krvni sudovi se stišću i povećavaju krvni pritisak. Očigledno je, da je u cilju da bi se krvni pritisak vratio u normalu, moramo opustiti mišiće.

Lu Hun Sen, doktor Moskovskog fudbalskog kluba “Spartak”, otkriva tajne drevne kineske medicine.

Prema kineskoj medicini, pravilan protok ka mišićima i tkivima je najvažnija stvar.

Ako se pojavi stagnacija krvi negdje u tijelu, onda je to moguće polazište razvoja bolesti. Ako sve tačke daju pravilan protok krvi i nema stagnacije, onda je tijelo u mogućnosti da brzo izliječi bolest. Masaža ključnih tačaka je vrlo korisna.

Tačke  1 – 2

Ovo nije tačka, već linija. Proteže se od iza ušne resice, na vratu, do sredine ključne kosti.

Nemojte pritiskati niti masirati ovu liniju, nego je dodirujte (milujte) vrlo sporo, umjesto toga. Radite gotovo neprimjetne pokrete rukom od vrha do dna, jedva dodirujući vrat vrhovima prstiju. Uradite to 10 puta na jednoj strani, a zatim ponovite postupak na drugoj strani.

Tačka  3

Ova tačka nalazi se na dijelu lica na istoj visini sa ušnom resicom, na oko 1,5 cm od uha u pravcu prema nosu.

Trebalo bi masirati ovu tačku vrhovima prstiju oko jednu minutu sa svake strane, stalno. Pritisnite jako, ali ne toliko jako, da osjetite bol. Pokret može biti u smjeru kazaljke na satu, ali to nije bitno toliko, jer je pravac nevažan. Ono što je najvažnije, je da osjećate pritisak u tački.

Vaš krvni pritisak će se vratiti u normalu, nakon što uradite ovaj jednostavan tretman!

Izvor: curiousmindmagazine


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.