Kako ugrijati dom sa limenkama od piva Zapravo, i ne moraju biti baš limenke piva … Bilo koja limenka od aluminijuma, može da radi jako dobro kao solarni grijač. Iako postoji nekoliko kompanija za proizvodnju i prodaju ovih inovativnih proizvoda za solarno grijanje, original, a svakako najuspješnija, je kompanija CanSolAir.

Kompanija iz Calgarija (Kanada), CanSolAir uvela je solarni sustav sa prinudnom konvekcijom. On je sposoban za grijanje do 220 kvadratnih metara stambenog prostora. Jedinica je poznata kao RA 240 SOLAR MAX.

Solarni kolektor dimenzija 1,2 m x 2.1 metara (oko 3 kvadratna metra) i može se montirati na krov ili na spoljni zid vašeg doma. Očigledno, jedinica treba biti postavljena na mjesto s direktanim pristupom suncu za maksimalnu efikasnost. Jedinica je iznenađujuće dobra u onome što radi. U stvari, nezavisni istraživači su zaključili da RA 240 ima koeficijent snage od 1 do 77 (jedan vat energije pretvara u 77 vati toplotne energije). To je najveći koeficijent snage u industriji i ogroman napredak u odnosu na konvencionalno grijanje na struju.

Uz procenat efikasnosti od čak 95%, ovo je tehnologija od koje svi možemo imati koristi. Ljudi širom svijeta se slažu i CanSolAir trenutno prodaje svoje proizvode za solarno grijanje u više od 17 zemalja u svijetu. Zašto je ova tehnika grijanja toliko popularna? U jednoj riječi … štednja. Mnogi CanSolAir kupci su shvatili da je ušteda od 40% energije u odnosu na klasične metode grijanja. Najbolji dio je da je jedinica ni na koji način ne utječe na vaš instalirani sistem grijanja i hlađenja u kući. Drugim riječima, kada sunce sija možete uštedjeti nešto novca i utrošiti ga na svoj postojeći sistem grijanja u vremenu kada su ekstremne hladnoće ili je veoma oblačno. Odnosno u uvjetima u kojima SOLAR MAX ne može biti dovoljan.

Kako to radi?

RA 240 SOLAR MAX radi jer je aluminij takav odličan provodnik toplote. Sa aluminijskih limenki je skinuta boja i instalirane su u kućištu. Na način koji podržava maksimalni protok zraka. Sunce zagrijava aluminij i ova toplotna energija se prenosi u zrak koji prisilno cirkuliše kroz kolektor i natrag u kuću.

Prednja strana uređaja je izrađena od UV stabilne prozirne plastike, koja omogućava maksimalno suncu da uđe u jedinicu bez oštećenja unutrašnjih komponenti ili stvaranja “plastičnog mirisa”, ponekad povezanog s drugim jedinicama. Osim zagrevanje vazduha, RA 240 SOLAR MAX zapravo filtrira i raslojava zrak. I to radi bez pokretnih dijelova i praktično bez održavanja. To je bukvalno najisplativiji sistem grijanja na svijetu.

Pod pretpostavkom da ima dobar pristup suncu, jedinica je u stanju da proizvede blizu 2500 kcal toplotne energije. Može zagrijati mnoge kuće male i srednje veličine besplatno.

Kada nije sunčano, CanSolAir preporučuje da se oslonite na svoj postojeći sistem za grijanje. Kompanija također radi na pronalaženju načina za čuvanje neiskorištene toplotne energije, koristeći reciklirano biljno ulje. U ovakvom sistemu, čuvana toplotna energija, mogla bi biti korištena po potrebi kada uređaj ne proizvodi dovoljno toplote sam po sebi.

U vrijeme pisanja ovog teksta, RA 240 SOLAR MAX se mogao kupiti izravno od CanSolAir za 2795 $ CDN (oko 3707 KM). Instalacija se ne čini previše teška iz „uradi sam“perspektive. Zato CanSolAir tvrdi da većina jedinica može biti stručno instalirana za oko par stotina maraka.

Uz nešto veći trošak, CanSolAir također nudi samostalne jedinice, koje se ne uključuju u električnu mrežu. I to tako da sa vlastitim solarnim fotovoltnim panelima, inverterom i pratećom elektronikom.

Sistem solarnog grijanja za odgovor na pitanje kako ugrijati dom sa limenkama?

Iako je ova cijena može izgledati malo visoka za sistem solarnog grijanja, nije neuobičajeno da svake godine uštedite stotine litara u troškovima za gorivo sa dodatkom RA 240 SOLAR MAX ili sličnog dizajna. Jedan od kupaca iz New Yorka prijavio je da štedi 1600 litara lož ulja tokom zime zahvaljujući SOLAR MAX.

Iako nam se stvarno sviđa efikasnost RA 240 SOLAR MAX, mislimo da bi to moglo predstavljati odličan „uradi sam“ projekt. Sumnjamo da se može postići ista efikasnost, koju nudi CanSolAir dizajn, ali ako se to može uraditi za dio cijene, onda to definitivno vrijedi pokušati.

A kako to možete sami uraditi, vidite na ovom članku:

http://domacin.ba/napravite-sebi-solarne-kolektore-od-limenki/

Izvor: waldenlabs


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

1 Comment

Grijanje na pelet, drvo, struju i plin ima prednosti i mane - domacin.ba · 11. Oktobra 2021. at 23:56

[…] vrlo isplativo rješenje pomoću kojeg možete uštedjeti i do 20% u odnosu na ostale vidove grijanja. Istina je da ova kombinacija iziskuje veliki početni ulog tako da nije najpristupačnija. Prema […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.