Ako ste se ikada suočili sa mrljom od kafe, znate koliko je teško ukloniti tu svijetlosmeđu boju. Da biste zaista uklonili stare mrlje od kafe (i mnoge mrlje od hrane), morat ćete natopiti odjeću. Međutim, za svježe mrlje, mlaz hladne vode može odmah djelovati. Također, kako biste ukloniti mrlju od kafe sa odjeće možete koristiti nekoliko uobičajenih predmeta za kućanstvo – sodu bikarbonu, sol, sapun, pa čak i puder za bebe ili pastu za zube – da biste pomogli u uklanjanju ili rješavanju problema dok ne budete mogli pravilno oprati predmet. U nastavku pročitajte kako ukloniti mrlju od kafe sa odjeće.

Počnite sa najjednostavnijim rješenjem (ispiranje hladnom vodom), a ako to ne uspije, pređite na sljedeću metodu. Brzo djelovanje može napraviti veliku razliku u tome koliko lako mrlja izlazi iz odjeće. Mokra kafa izlazi mnogo lakše nego osušene mrlje od kafe. Ali ako ste na poslu ili u restoranu i ne možete tačno da skinete košulju i odmah je isperite ispod slavine, možete kontrolirati štetu tako što ćete nanijeti sol da upije kafu ili obrišite mrlju salvetom i obične ili gazirane vode. Isprobajte ove metode ako se promjena boje ne povuče.

Šta vam je potrebno:

  • Materijali
  • Tečni deterdžent za veš
  • Deterdžent za veš u prahu
  • Bijelo sirće
  • Sredstvo za uklanjanje mrlja od veša
  • Tečnost za pranje suda (opciono)
  • Deterdžent za pranje veša sa kiseonikom (opciono)

Mrlju od kafe isperite hladnom vodom

Za svježu mrlju, pustite hladnu vodu iz slavine kroz stražnju stranu tkanine kako kafa ne bi prodrla u tkaninu. Nastavite puštati hladnu vodu kroz stražnji dio mrlje 10 do 15 minuta ili dok voda koja istječe ne bude potpuno bistra. Ako mrlja nije u potpunosti uklonjena ili je vaša mrlja stara, pređite na sljedeći korak.

Nanesite tečni deterdžent na mrlju od kafe

Utrljajte tečni deterdžent za pranje veša ili tekući sapun za suđe i malo hladne vode u mrlju od kafe. Ostavite svježe mrlje da odstoje tri do pet minuta. Možete ostaviti da odstoji duže, ali nemojte dozvoliti da se osuši. Za stare mrlje od kafe, morat ćete potopiti odjeću u vodu nakon što ste utrljali tečni deterdžent.

Svakih pet minuta palcem i prstima nježno trljajte umrljanu tkaninu kako biste olabavili mrlju. Nakon 30 minuta namakanja u hladnoj vodi, provjerite zamrljano područje. Ako mrlja ostane, pokušajte namočiti pet do 15 minuta u toploj vodi prije nego što temeljito isperite.

Isprobajte deterdžent u prahu

Ako je mrlja još uvijek tu, pomiješajte malo deterdženta za pranje veša u prahu s jednakim dijelovima bijelog sirćeta i vode i pretvorite u pastu. Testirajte ga na odjevnom predmetu kako biste bili sigurni da ne promijeni boju tkanine. Koristite staru četkicu za zube da izribate mrlju. Temeljito isperite tkaninu.

Zašto koristiti puder kako biste uklonili mrlju od kafe?

Surfaktanti deterdženta za pranje veša u prahu mogu u nekim slučajevima bolje ukloniti mrlje od kafe od tekućeg deterdženta.

Nanesite gel i operite mrlju od kafe

Nanesite sprej ili gel za uklanjanje mrlja na mrlju od kafe; možete koristiti i deterdžent za pranje veša s kisikom za izbjeljivanje kao sredstvo za uklanjanje mrlja, što bi moglo biti najbolje u ovom trenutku. Ostavite da odstoji pet minuta. Operite odjevni predmet kao i inače. Gel za uklanjanje mrlja oblaže obje strane mrlje i prodire u vlakna odjeće.

Pregledajte i osušite

Provjerite je li mrlja od kafe potpuno uklonjena. Ako postoji bilo kakav nagovještaj, ponovite korake tretmana prije sušenja. Osušite odjeću na zraku. (Ne sušite predmet mašinom; toplota će postaviti mrlju.)

Ponovo provjerite ima li tragova mrlje držeći osušenu odjeću na svjetlu kako biste bili sigurni da je svaki trag promjene boje potpuno uklonjen. Ako i dalje postoji promjena boje, ponovite korak deterdženta u prahu, operite i ponovo osušite na zraku.

Za čistu bijelu odjeću

Za čisto bijelu odjeću, možda je vrijeme da pomiješate 1/4 šolje hlornog izbjeljivača i galon vode, potopite pet minuta, isperite, a zatim operite.

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA: Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal blog.domacin.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.