Jeste li se ikad zapitali koje su prednosti i mane korištenja dezodoransa?

Nedavna istraživanja pokazuju da nema naučnih osnova za tvrdnju da je dezodorans štetan za našu kožu. Zbog svojih sastojaka izaziva rak dojke/kože. Znamo da je znoj bez mirisa i da se sastoji od vode, soli, minerala i elektrolita. Neprijatan miris stvaraju bakterije koje ga razlažu. Zbog činjenice da se svega 1% znoja stvara ispod pazuha, neosnovano je trvditi da antperspiranti spriječavaju normalno izlučivanje znoja. Naročito da ugrožavaju detoksikaciju organizma. Detoksikaciju obavljaju bubrezi i jetra.

Mnoge kozmetičke kompanije naglašavaju da nam dezodoransi i antiperspiranti pružaju 48satnu zaštitu od znojenja. Realnost suprotno tome govori da nama nije potrebna 48satna zaštita od znojenja. Dezodoransi neutraliziraju bakterije koje izazivaju znojenje i neprijatan miris ispod pazuha ali ujedno ne spriječavaju vlaženje pazuha. Aktivni sastojci dezodoransa posjeduju antimikrobno dejstvo, a sam miris je samo maska za kupca.Antiperspiranti stvaraju čep na završetku znojnog kanala i fizički spriječavaju znojenje. Najproblematičniji sastojak dezodoransa je so aluminija, koja je aktivna supstanca koja fizički spriječava znojenje.

Iako ljudi misle da aluminij prodire i taloži se u limfnim žlijezdama pazuha, te tako uzrokuje kancerogene promjene kože, činjenica je da su čestice aluminija pronađene i u drugim dijelovima tijela, u mlijeku, u tkivima i tečnostima dojke.   Naučnici su nakon niza ispitivanja uspjeli utvrditi da korištenje dezodoransa ili antiperspiranta nakon brijanja ima ulogu u nastajanju raka dojke, ali nisu uspjeli utvrditi koji sastojak je odgovoran za ovo.

Preporučujemo da posjetite www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.