Ova malena jaja posuta crnim pjegama pravi su eliksir za zdravlje-kažu stručnjaci i objašnjavaju da ova jaja nikako ne mogu naštetiti potencijalnim konzumentima. Radi se o jajima japanske prepelice (lat. Coturnis japonica), koja potiče iz Istočne Azije tj. dalekog Japana. Za osobe koje dosada nisu imale priliku probati ova jaja, preporučuje se da prvi dan uzimaju jedno, drugi dan dva i tako do petoga dana kada trebaju uzeti pet jaja. Nakon petoga dana, uzima se pet jaja svaki naredni dan, dok ne potrošite pakovanje. Ova jaja je najbolje uzimati u svježem stanju pola sata prije jela. Ukoliko vam njihov miris i ukus ne odgovaraju, možete ih uzimati s medom, šećerom, jogurtom, mlijekom ili sokom. Djeca ih mogu uzimati kuhana ili pečena, ako ne podnose njihov miris i okus odnosno sirovo stanje. Preporučuje se tokom jedne godine konzumirati dva pakovanja jaja. Nakon jednog potrošenog pakovanja, potrebno je napraviti pauzu od barem dva mjeseca, prije ponovne upotrebe.

[umetnime]

Zašto ih trebamo jesti?

Prema istočnjačkim zapisima, jaja japanske prepelice ili kolokvijalnog naziva prepeličja jaja poboljšavaju krvotok, rad srca, jetru, rad bubrega, dobra su za stomak i mozak. Nekada su prepeličje meso jeli kraljevi i često je bilo na meniju po kraljevskim dvorima. Danas, jaja japanske prepelice što možete i pretpostaviti svoje mjesto na svakodnevnom meniju imaju u mnogim japanskim domovima. Bogat su izvor vitamina A, B, C, D i E te imaju određen porcenat željeza, fosfora, cinka i aminokiselina. Pet kokošjih jaja ima vrijednost kao jedno jaje japanske prepelice. Ptica prepelica u prosjeku snese samo 1 jaje dnevno (ukupno od 260 do 350 jaja godišnje), i težina tog jajeta je oko 10% od ukupne težine prepelice. Inače poznato je da ptice prepelice umiru samo od starosti.

Koje dobne skupine mogu konzumirati jaja japanske prepelice?

Apsolutno sve osobe bez obzira na starosnu dob preventivno mogu konzumirati jaja japanske prepelice, čak i bolesnici sa najtežim oboljenjima.

Ljekovita svojstva ovih jaja istraživali su naučnici iz Japana, Kine, Rusije i nekih drugih zemalja, došavši do nevjerovatnih rezultata. U Japanu su naučnici uradili eksperiment u kojem su malom dozom radijacije ozračili jaja japanskih prepelica i kokošja jaja. Nakon perioda od mjesec dana, prepeličja jaja su ostala zdrava, dok su kokošja ostala još uvijek radioaktivna. Ovo je još samo jedan dokaz više, da su jaja japanskih prepelica prirodni lijek za liječenje brojnih oboljenja.
Jaja japanskih prepelica možete kupiti na pijacama, u svim većim supermarketima ili u privatnom aranžmanu.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.