Osim kao lijek, ruzmarin je potrebno što češće uključiti u ishranu. Njemački i talijanski naučnici su nedavno objavili studije u kojima kažu da ni meso, ni povrće nisu čuda prirode, nego su to začini.

Ruzmarin je mediteranski grm, koji može narasti u visinu do 2 m. Radi se o gustom, razgranatom, trajnom grmu, koji cvijeta od februara. U cvatu ga ima tokom cijele godine. Cvjetovi ruzmarina su ljubičasto plavi, različitih nijansi do bijeli. Listovi ruzmarina su uski, blago savijeni, tamnije zeleni pri vrhu i sivi pri dnu gdje je u dlačicama i žlijezdama  i eterično ulje. Cvjetovi ruzmarina su smješteni između listova.


Narodni lijekovi sa ruzmarinom

Rak kože možete uspješno liječiti čajem od ruzmarina s kozjim mlijekom. Umjesto sa običnom vodom, pripremite čaj od ruzmarina i kozjeg mlijeka. Upotrijebite ga za obloge, koje ćete potom stavljati na kožu.

Ukoliko kod pripreme talijanskih jela koristite ruzmarin, osim prijatnog ukusa imajte na umu da ovaj začin stimuliše sekreciju žuči, želučanog soka, jača nervni sistem, jača apetit.

Također, ruzmarin korišten kao začin u pripemi raznih jela djeluje kao antispazmotik, odnosno čisti organizam od nakupljenih bakterija, čisti se digestivni sistem i varenjem se ubrzava metabolizam.

Još zanimljivih članaka pronašite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetiti i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.