Obične bradavice su uzrokovane virusom i prenose se dodirom. Kao što smo rekli, one se obično javljaju na prstima ili rukama i mogu biti:

[umetnime]

  • Male, mesnate, zrnaste izrasline
  • Boje mesa, bijele, roza ili žutomrke
  • Grube na dodir
  • Poprskane sa crnim tačkicama, koje su mali, zgrušani krvni sudovi.

Ljepljiva traka za uklanjanje bradavica

Jedan od najpoznatijih domaćih lijekova za uklanjanje bradavica, je svakodnevna srebrena ljepljiva traka. Ljepljiva traka je isplivala kao kvalitetan tretman, na osnovu nekih preliminarnih studija.

U jednoj studiji, 61 pacijenat sa običnim bradavicama je tretiran krioterapijom ili ljepljivom trakom. Nakon dva mjeseca, 85 posto onih koji su koristili ljepljivu traku su se oslobodili bradavica, dok je samo 60 posto onih koji su dobili krioterapiju uklonili svoje bradavice.

Evo kako koristiti traku: Pokrijte bradavicu sa malim komadom srebrenog selotejpa na šest dana, zamjena traka po potrebi. Zatim potopite bradavicu u vodu i nježno ukloniti mrtvo tkivo s kamenom plovučcem.

Ostavite bradavicu izloženu oko 12 sati, a zatim ponovite postupak dok bradavica ne nestane.

 

Da biste smanjili rizik od običnih bradavica:

  • Izbjegavajte direktan kontakt sa bradavicama. To uključuje i vaše vlastite bradavice.
  • Ne čopajte bradavice. Čopanje može proširiti virus.
  • Nemojte koristiti istu rašpu, kamen plovučac ili grickalicu za nokte na bradavicama, koje koristite na zdravoj koži i noktima.
  • Ne grizite nokte. Bradavice se javljaju češće na koži koja je oštečena. Grickanje kože oko noktiju otvara vrata za virus.

Napomena: Obratite se ljekaru ako su izrasline bolne ili se mjenjaju u izgledu ili boji, ako ste pokušali tretirati bradavice, ali one i dalje postoje, šire se ili ponovo pojavljuju, ili niste sigurni da su izrasline bradavice.

 

Izvor: lifehealthandfood


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.