Jeste li ikad čuli za LUDO TIJESTO SA JOGURTOM? Najbolje od svega je što može da stoji u frižideru po nekoliko dana i uvijek je kao da ste ga tek umijesili, a POGODNO JE ZA SVE VRSTE PECIVA, MEKANO KAO DUŠA!

Jogurt je mliječni proizvod koji svi poznajemo još od djetinjstva i koji je dokazano zdrav. Smatra se da je prvi jogurt nastao sasvim slučajno dok je jedan nomad putovao Azijom noseći mlijeko u bisagama.

Tijekom dugog putovanja to se mlijeko, na njegovo iznenađenje, zgusnulo i pretvorilo u ukusan i superzdravi napitak – jogurt glavni sastojak našeg recepta. Danas postoji puno različitih šarenih mliječnih proizvoda na policama trgovina. Ali ako želite biti potpuno sigurni u ono što jedete, upustite se u jednostavnu izradu vlastitog domaćeg jogurta.

Najjednostavnije i najmekše tijesto na svijetu recept. I najveći antitalenti za kuhanje i tijesto bi znali isprve pripremiti ovo tijesto sa kefirom (ili jogurtom) Ne mijesi se, već samo kutla ili klofa. Mekano je da mekanije biti valjda ne može. Spužva je pretvrda ako bi je uspoređivali sa ovim čudom kada je pečeno. Možete ispeći pogaču, kruh od istog tijesta.

Sastojci za tijesto sa jogurtom

– oko 1 kg brašna
– 500 ml mlakog mleka
– 200 ml jogurta
– 2 jaja
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica šećera
– 1 kocka kvasca

Priprema

U vanglu prosijte kilo brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mlijeka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmiješajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste.

Dodajte sve ostale sastojke i umijesite glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok tijesto prestane da vam se lijepi za ruke. Prekrijte tijesto krpom i ostavite da naraste.

Od ovog tijesta možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte tijesto u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

Još recepata pronađite klikom ovdje!

Posjetite i naš turističko informativni portal www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.