Volite lješnike, eurokrem, nutelu? Donosimo vam recept za domaći eurokrem pomoću kojeg ćete napraviti svoj ekstra ukusni namaz sa lješnicima, zdraviju varijantu – bez aditiva, šećera, vještačkih ukusa.
Prvu verziju lješnik namaza, poput nutele, napravio je 1940. Pjetro Ferero, poslastičar i osnivač Ferrero kompanije. U to vrijeme bila je oskudica kakaa, jer je trajao Drugi svjetski rat, pa je i do čokolade bilo gotovo nemoguće doći. Ferero se dosjetio i iskoristio lješnike, kojih je bilo mnogo u italijanskoj regiji Pijemont, da bi proširio proizvodnju čokolade. Ovaj recept za domaći eurokrem je inspirisan upravo Fererovim idejama.
Potrebno vam je:
1 šolje sirovih lješnika
2 kašike sirovog kakaa ili rogača u prahu
1 kašičica vanile
¼ kašičice morske soli
1 kašika meda
1 kašika sirovog kokosovog ulja
Ulje oraha ili lana
U blenderu ili sjeckalici izmiksajte lješnike dok ne dobijete grumenstu masnu smjesu. Dodajte kakao ili rogač u prahu, vanilu, so, kokosovo ulje i med, pa sve miksajte dok ne postane glatko. Dodavajte ulje oraha ili lana dok ne dobijete namaz željene gustine.
Naravno, imate opciju da sami povećavate ili smanjujete, po želji, količinu kakaa ili rogača, vanile, soli i zaslađivača. Preporučuje se da natopite lješnike preko noći, prije pravljenja namaza.
Vaš novi namaz kombinujete sa bananama, na tostu, uz mlijeko – kako god volite.
Izvor: haber.ba/lpm
Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!
Preporučujemo www.posjeti.ba
Categories: Domaćin i kuhinja
1 Comment
Znate li šta jedete? - domacin.ba · 27. Januara 2022. at 21:07
[…] iza famoznih šifara koje počinju slovom E? Znate li šta ustvari jedete? Stručnjaci ističu da aditivi nisu obavezno štetni, kako se uglavnom pretpostavlja. U pitanju su supstance koje se dodaju […]