Recept za halvu koji će Vas oduševiti. Postoji nekoliko različitih recepata za pravljenje halve, a mi vam donosimo jedan od jednostavnijih recepta za halvu.

Par riječi o halvi

Halva je slatko jelo, koje potiče sa Bliskog istoka. Halva, kao poslastica najviše je raširena po Bosni i okolnim zemljama na Balkanu, sjevernoj Africi te zemljama centralne Azije.

U Bosni najčešće srećemo halvu od sezama (tahan, arab. ‏طحينة‎, tahinia). Ova vrsta halve je takođe najpoznatija u Evropi i Americi. Prave ga i prodaju halvadžije u svojim halvadžinicama. Do 1908. u Sarajevu je postojala čaršija halvadžiluk.


Recept za halvu

Sastojci:

– 100 gr. maslaca ili margarina

– 100 gr. brašna

– 100 gr. šećera

– 200 ml vode

– 1 vanilin-šećer

– orasi ili kokos za dekoraciju

Priprema:

Rastopiti 100 grama maslaca, a kada se on potpuno istopi, dodati 100 grama brašna. Stalno miješati otprilike 10 minuta bez prestanka. Dobro voditi računa jer halva vrlo lako izgori. Smjesa je otprilike kao na slici, samo što čekate da dobijete beškastu boju.

U drugu šerpicu stavite 200 ml vode i 100 grama šećera + kesicu vanilin-šećera, staviti na kolo i pustiti da prokuha. Kada i smjesa sa brašnom i maslacem bude gotova (kada dobije bež boju) dodati šećer i vodu koji su prethodno prokuhali. Pustiti smjesu da odstoji 10-ak sekundi i pokriti poklopcem da vas ne isprska. Odmah miješati da se ne stvore grudvice.

Halvu vadite u tanjir kašikom. Pospite orasima ili kokosom po želji.

Izvor: radiosarajevo.ba

Još recepata potražite klikom ovdje!


Dalila Šečić

Redovno probavanje novih recepata potaklo me je da recepte koje pronađem za sebe podijelim na blogu.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.