Recept za Njoki sa bukovačama
Jeste li znali da je u restoranima diljem Italije, a osobito u Rimu svaki četvrtak jelo s njokima specijalitet dana? Njoki su istovremeno ukusni i raznovrsni, jeftini i zasitni…
O njokima
Njoki i tjestenina su namirnice brojnih prednosti. Jednostavno i brzo se pripremaju, predstavljaju ukusan obrok te se odlično kombiniraju sa svim vrstama umaka, od laganog ljetnog umaka od rajčice do najbogatijih zimskih umaka s mesom.
Ipak, usporedba energetskih vrijednosti ovih dviju namirnica stavlja prednost na stranu njoka. Naime, 100 g sirove obične tjestenine osigurava otprilike 288 kalorija, dok 100 grama sirovih njoka (proizvod koji sadrži 85 % krumpira) sadrži gotovo dvostruko manje kalorija, točnije 150 kcal. Iz priloženog je jasno da njoki predstavljaju niskokaloričnu namirnicu koja se može odlično uklopiti u prehranu svih populacijskih skupina.
Njoki predstavljaju odličan izvor uglijkohidrata, prvenstveno onih složenih. 100 g sirovih njoka osigurava 34,2 grama ugljikohidrata. Najzastupljeniji ugljikohidrat u njokima je škrob koji se zbog složenije molekularne strukture duže razgrađuje i pretvara u organizmu u jednostavnije šećere. Samim time, polako ulazi krvotok te postupno povećava lučenje inzulina pa je konačni rezultat osiguranje energije kroz dulji vremenski period te posljedično dugotrajan osjećaj sitosti. Zbog toga su njoki idealna namirnica za sportaše, zaposlene, đake i studente, osobe na redukcijskim dijetama kao i sve one koji koji zaziru od konstantnih oscilacija u razini glukoze u krvi što uzrokuju jednostavni šećeri.
Lagana i prozračna struktura i bogati okus čini njoke jedinstvenom tjesteninom s dugom tradicijom u europskoj gastronomiji. U osnovi, riječ je valjušcima čiji nastanak u današnjem obliku dugujemo Talijanima – majstorima kada je potrebno od tek nekoliko sastojaka kreirati obrok.
Kako se prave njoki sa bukovačama?
Pogledajte još zanimljivih članaka klikom ovdje!
O turističkim atrakcijama možete pronaći i na našem portalu www.posjeti.ba
0 Comments