TIKVENICA PREMA RECEPTU TRADICIJE

Tradicionalno bosansko jelo može biti i izvorno ali i jelo koje je tokom povijesti došlo iz druge kulture pa se u Bosni priprema na poseban i specifičan način. U tradicionalnoj Bosanskoj kuhinji večera je glavni obrok i po obilatosti ima sličnosti sa Francuskom večerom dok je ručak manje obilato jelo. Autentični objekti u kojima se služe tradicionalna ishrana su aščinice, ćevabdžinice i buregdžinice. U tradicionalnoj bosanskoj kuhinji koristi se i posebno suđe. Takvi su sač, peka, dagara, pršulja, lonac,
tepsija itd. 


Gastronomija u Bosni i Hercegovini razvijala se pod brojnim uticajima sa Istoka i Zapada. Mnoga jela nastala su pod uticajem srednjoeuropske, mediteranske, orijentalne, mađarske i istočne kuhinje, a vremenom se razvila i specifična kultura posluživanja hrane. Dodirivanje različitih kultura i tradicija na tlu Bosne i Hercegovine ostavilo je trag na lokalnoj gastronomiji. Uticaji i tehnike pripremanja obroka koji su došli izvana, vremenom su uklopljeni u domaću tradiciju i nastao je vrlo zanimljiv spoj.

U bošnjačkoj kuhinji pite se smatraju prijelaznim jelima i prave se na 1001
način. Pite se smjenjuju s dolmama, ćevapima i sličnim jelima i neizostavne su u svakodnevnoj ishrani. Mogu biti slane, poluslane, kisele i slatke. Iako su najpoznatije  burek-pite, sirnica, zeljanica, tikvenica, krompiruša… pite se prave, takoreći, od svega.

Jeste li znali da…?

– na svijetu ima čak 800 vrsta tikve
– najveća pita od tikve težila je 916 kg (prema Guinnessovoj knjizi rekorda)
– tikva je među najzdravijim namirnicama
– sadrži vitamine A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, minerale kalij, kalcij, željezo, fosfor, selen, cink, magnezij, bor, kobalt…
– obiluje prehrambenim vlaknima i bjelančevinama, sadrži i folnu kiselinu…

klas

*Bazar Klas Tikvenicu možete pronaći u objektima Amko, Hoše, Penny, Robot, AS, te Klas i marketima…

www.klas.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.