Istraživanja su pokazala da vremenske promjene mogu utjecati na fizičko i psihičko zdravlje. Promjena godišnjih doba, naročito iz ljeta u jesen, na neke osobe djeluje intenzivnije. Ostanite zdravi ovu jesen, a istovremeno pripremite tijelo na sezonu gripe i prehlade. Počnite s usvajanjem zdravijih životnih navika.

Svaki dan spavajte najmanje 7 sati

Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi tijekom ljeta manje spava. Da biste ostali zdravi i pripremili tijelo na sezonu gripe i prehlade, vrlo je važno da zadovoljite tjelesnu potrebu za spavanjem. Osobe koje spavaju manje od 6 sati dnevno imaju 4 puta veći rizik od nastanka gripe. Nije dobro ni previše spavati. Idealna količina sna je od 7 do 9 sati.

Pročitajte kako večeras spavati bolje.

Unosite vitamin D

Zadovoljavajuća razina vitamina D u tijelu potiče apsorpciju kalcija i sudjeluje u zaštiti od nastanka osteoporoze. Ako niste sigurni unosite li dovoljno vitamina D ili ne, svakako se obratite liječniku jer manjak vitamina D negativno utječe na rad cjelokupnog organizma i povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i pretilost.

Pročitajte kako manjak vitamina D utječe na organizam.

Ostanite aktivni i ostanite zdravi ovu jesen

Fizička aktivnost je neophodna za jačanje imuniteta i pripremu tijela na sezonu gripe i prehlade. Svaki dan vježbajte umjerenim intenzitetom barem 20 minuta. U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da osobe koje nisu fizički aktivne imaju povećan rizik od nastanka gripe i prehlade, ali i da oporavak traje dulje, u odnosu na osobe koje redovito vježbaju.

Pročitajte zašto je fizička aktivnost tako važna.

Nanosite kremu za sunčanje

Bez obzira na to što je UV zračenje slabije tijekom jeseni, i dalje je važno da nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Svakodnevno izlaganje sunčevim zrakama, bez obzira na to jesu li one slabije ili ne, može uzrokovati nepovratna oštećenja kože. Ostanite zdravi ovu jesen!

Pročitajte zašto trebamo kreme za sunčanje.

Iskoristite sezonske namirnice i ostanite zdravi ovu jesen

Neka se vaša prehrana temelji na namirnicama koje su trenutno sezonske, kao što su jabuke, kruške, bundeva ili tikvice. Na taj način ćete u tijelo unositi namirnice s nižim udjelom štetnih kemijskih spojeva koji oslabljuju imunološki sustav i čine vas osjetljivijima na bakterijske i virusne infekcije.

Provjerite koje su namirnice bolje od tableta.

Unosite adekvatnu količinu vode

Prestanite misliti da hidratacija tijekom jeseni nije toliko važna kao ljeti. Unos vode prilagodite razini fizičke aktivnosti. Adekvatan unos vode je ono što omogućava svakom organskom sustavu pravilno funkcioniranje.

Pročitajte zašto je važno piti dovoljno vode.

Provodite što više vremena na otvorenom i ostanite zdravi ovu jesen

Vrijeme provedeno na svježem zraku će poboljšati fizičko i psihičko zdravlje. Svaki sunčani dan iskoristite za aktivnosti na otvorenome. Ovo je naročito važno za osobe sklone naglim promjenama raspoloženja tijekom sezonskih promjena.

Izvor: centarzdravlja.hr

Još savjeta pronađite klikom ovdje!


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.