Žlijezda leptirastog oblika u vratu, može imati dramatičan uticaj na brojne tjelesne funkcije. Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj štitne žlijezde, prema nekim procjenama, viši su od 30 posto. Žene su deset puta sklonije problemima sa štitnom žlijezdom. Ova žlijezda se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone koji regulišu, između ostalog, tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada štitnjača radi premalo ili previše. Šta može uzrokovati loš rad štitne žlijezde? Krivci mogu biti genetika, autoimuni napad, trudnoća, stres, nedostatak hranljivih materija, toksini u okolini, ali stručnjaci još nisu u potpunosti sigurni. Evo nekoliko simptoma koji upućuju da biste morali da konsultujete ljekara:

[umetnime]

Iscrpljeni ste

Osjećaj iscrpljenosti može biti povezan s brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost s hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stavaranja premalo hormona štitne žlijezde. Ako ste umorni čim se probudite, čak i nakon što ste celu noć kvalitetno spavali, to bi moglo da znači da vam žlijezda ne radi dovoljno dobro.

Osjećate se bezvoljno

Osjećaj tuge i bezvoljnosti može biti povezan sa simptomom hipotireoze. Hormon štitne žlijezde može imati uticaj na nivo „hormona sreće“, serotonina, u mozgu.

Nervozni ste i nestrpljivi

Tjeskoba i „čudan osećaj“ može biti povezan s hipertireozom, kada štitna žlijezda proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima vaš organizam može biti u petoj brzini. Ako ne možete da se opustite, to može da znači da vam žlijezda radi previše brzo.

Apetit i ukus hrane su se promijenili

Povećan apetit može bit znak hipertireoze, jer zbog previše hormona možete stalno biti gladni. Usporena štitna žlijezda, s druge strane, može da se poigrava s ukusima i mirisima hrane.

Zbunjeni ste

To može biti uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitne žlijezde. Kod previše hormona možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravljivost i uopšte „rupe“ u sjećanju. Žene to često pogrešno pripisuju menopauzi.
stina-zlezda-simptomi

Izgubili ste interes za seks

Malo ili nimalo želje za seksualnim životom može biti posljedica poremećaja štitne žlijezde. Premalo hormona može uticati na nizak libido, ali kumulativni uticaj drugih simptoma hipotireoze – debljanje, nedostatak energije, bol u tijelu – također igraju veliku ulogu.

Lepršavi ste i uzbuđeni

Taj lepršavi osjećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osećati da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osjećate u grudima ili kada dodirnete pulsne tačke u grlu ili vratu. Lupanje srca može biti znak hipertireoze.

Suha koža

Suha koža koja se ljušti može biti znak hipotireoze. Promjene u teksturi kože i izgledu povezani su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suha. Također, nokti postanu krhki i neravni.

Rad crijeva je nepredvidiv

Ljudi s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju. Poremećaj u proizvodnji hormona izazvaće usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze. S druge strane, pretjerana proizvodnja hormona štitne žlijezde može prouzrokovati češću stolicu.

Poremećen menstrualni ciklus

Duže menstruacije s jačim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dve menstruacije. S hipertireozom, visok nivo hormona čini neregularnost menstruacije na drugačiji način. Krvarenje je blaže i kraće traje, a razmak između menstruacija je veći.

Bolni ekstremiteti ili mišići

Ako imate iznenadne osećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao biti znak hipotireoze. Tokom vremena, premalo hormona može da ošteti živce koji iz mozga i kičmene moždine šalju signale kroz telo. Rezultat su neobjašnjena probadanja i trnci.

Visok krvni pritisak

Povišen pritisak može biti znak poremećaja štitne žlijezde, i hipotireoze i hipertireoze. Po nekim procjenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik za visok pritisak. Jedna teorija je da malo hormona štitnjače usporavaju otkucaje srca, što utiče na snagu pumpanja i fleksibilnost krvnih zidova. Oba stanja uzrokuju porast krvnog pritiska.

Promukli ste i imate čudan osećaj u vratu

Promjene u glasu ili osjećaj knedle u grlu povezani su s poremećajem rada štitne žlijezde. Dobro pogledajte vrat da vidite ima li znakova oticanja žlijezde. Koristeći ručno ogledalo, gledajte grlo dok gutate vodu. Gledajte postoji li bilo kakva ispupčenja ili izbočine u području žlijezde, koja je ispod grkljana. Ako vidite bilo šta sumnjivo, obratite se ljekaru.

Poremećen san

Stalno vam se spava? Mogla bi biti hipotireoza. Lijenja štitna žlezda usporava tjelesne funkcije. Ne možete da spavate? Mogla bi biti hipertireoza. Pretjerani rad ove žlijezde prouzrokuje tjeskobu i ubrzava puls, zbog čega teško spavate.

Kosa je tanja i opada

Suha, lomljiva kosa koja puca ili opada može biti znak hipotireoze. Premalo hormona ometa ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja. To može uzrokovati gubitak dlaka po cijelom tijelu. Preaktivna štitna žlijezda također loše utiče na dlakavost, ali samo što se tiče kose.

Ne možete da zatrudnite

Ako duže vreme bez uspjeha pokušavate da dobijete dijete, pretjerano ili premalo aktivna štitna žlijezda mogla bi biti odlučujući faktor. Oba stanja utiču na ovulaciju, što narušava plodnost.

Izvor: dnevno.rs
Foto: telegraf.rs/ cajeviza.com


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.