Pita s jagodama će svim jagodoljubcima biti omiljena poslastica od omiljenog voća. Međutim, sezona jagoda zapravo je jako kratka i baš je sada pravo vrijeme da je iskoristite maksimalno. Najviše se jedu svježe, ali postoji i čitav niz deserata koje možete obogatiti jagodama. Danas vam donosimo recept za finu pitu koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje ove ukusne i slatke voćke.
Tijesto
250 g glatkog brašna
125 g margarina
70 g šećera u prahu
prstohvat soli1 jaje
Krema
300 ml mlijeka
1 žlica arome
vanilije
60 g šećera
30 g gustina
1 žutanjak
100 g maslaca
Ostalo
130 g pekmeza od jagoda
400 g svježih jagoda
1 crveni preljev za torte
Priprema
Brašno prosijte u veću zdjelu, dodajte margarin izrezan na kockice i prstima ga dobro usitnite u brašnu. Dodajte šećer u prahu, sol i jaje pa zamijesite glatko tijesto. Od tijesta oblikujte kuglu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini i obložite njime kalup za pite (28 cm). Tijesto pecite 8-10 minuta na temperaturi od 180 °C.
Žutanjak izmiksajte sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja zajedno s aromom vanilije. Vrelo mlijeko polako ulijevajte u zdjelu sa pripremljenom smjesom i dobro sve izmiješajte pjenjačom.Vratite sve natrag u lonac u kojem se kuhalo mlijeko i kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Premjestite kremu u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi. U mlaku kremu umiješajte pjenasto izmiksan maslac.Ohlađeno tijesto premažite kremom, a zatim i tankim slojem pekmeza od jagoda. Na vrh posložite oprane i očišćene jagode i prelijte pitu preljevom za torte. Prije posluživanja neka se pita s jagodama dobro ohladi.
Izvor: slatkisvijet.com
Još recepata pronađite klikom ovdje!
0 Comments