Ovo voće je prirodni prečistač organizma i zaštitnik krvnih sudova. Sa svojim sočnim, slatko-kiselkastim plodovima nudi obilje hranjivih supstanci, vitamina i minerala potrebnih našem organizmu. Svaki grozd dobar je izvor gvožđa i kalijuma koji pomažu u sprečavanju anemije i mišićnih grčeva, piše 1mhealthtips.

Zdravlje kostiju

Prema studiji koju je sproveo Univerzitet u Teksasu, svakodnevno konzumiranje grožđa može da pomogne u oslobađanju od bolova u koljenu. Posebno onih do kojih je došlo zbog simptomatskog osteoartritisa. Grožđe sadrži antioksidanse, a najvažniji su polifenoli koji poboljšavaju funkciju zglobova.  

Prevencija dijabetesa

Studija objavljena u BMJ-u 2013. otkrila je da određeno voće, ali ne i sokovi, mogu da pomognu u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 kod odraslih osoba. Tokom studije, najmanje 6,5 odsto učesnika razvilo je dijabetes, ali istraživači su otkrili da konzumiranje tri obroka nedeljno koja sadrže grožđe, borovnicu, jabuke ili krušake smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za sedam odsto.

Zdravlje očiju

Grožđe pomaže u održavanju zdravlja očiju tako što se direktno suprotstavlja oksidativnom stresu signalizirajući promene na nivou ćelija. Uključivanje grožđa u ishranu rezultira nižim nivoom upalnih proteina i većom količinom zaštitnih proteina u mrežnjači, dijelu oka koji sadrži ćelije odgovorne za svetlost, poznate kao fotoreceptori.

Prevencija bolesti srca

Grožđe pomaže u povećanju azotnog oksida u krvi, čime spečava stvaranje ugrušaka. Konzumiranje ovog voća možete da smanjite šanse za srčani udar, pokazala su istraživanja.

Smanjen rizik od Alchajmerove bolesti

Resveratrol, koristan polifenol prisutan u grožđu, pomaže u smanjenju nivoa amiloidno-beta peptida kod osoba koje imaju Alchajmerovu bolest .Studije su ukazale na to da grožđe može da pomogne u poboljšanju zdravlja mozga i i odlaganju nastanka degenerativnih neuronskih bolesti.

Liječenje bubrežne bolesti

Grožđe, koje sadrži visoki procenat vode, može u velikoj mjeri da smanji kiselost urina. Jer podstiče na morenje. Takođe, pomažu u uklanjanju mokraćne kiseline iz organizma, čime smanjuje pritisak i stres na bubrege. Ovo voće je prirodni čistač našeg organizma.

Kako uključiti grožđe u svoju ishranu?

Osim mnogih zdravstvenih prednosti grožđa, puno je i neophodnih minerala i vitamina A, B6, B12, C i D, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i vitamina. Ali, ne biste se trebali da preterujete sa konzumiranjem grožđa jer i ovo voće sadrži šećer. Iako je prečistač organizma i zaštitnik krvnih sudova dobro je konzumirati grožđe u kombinaciji sa drugim voćem, po sistemu od svega po malo. Ali, ako konzumirate samo grožđe, tada bi bilo sasvim dovoljno da to bude dve do tri šoljice dnevno.        

Izvor: 1mhealthtips.


1 Comment

Namirmice bogate vitaminom C - domacin.ba · 21. Januara 2022. at 22:39

[…] dnevnu sanjivost i razdražljivost. Namirmice bogate vitaminom C su tada najbolji za korištenje. Organizam drže u punoj snazi. Limun se godinama smatrao voće sa najvećim sadržajem askorbinske kiseline […]

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.