Autentični preplet kolorita Istoka i Zapada, formirana dugim periodom prilagođavanja jela iz kuhinja tih dijelova svijeta, danas predstavlja dugi niz laganih jela sa puno svih vrsta povrća, koja se pretežno kuhaju i dinstaju sa malo vode, nemaju zapršku niti jakih ljutih začina. Sav taj preplet Istoka i Zapada prilikom serviranja prate tradicionalna pića i ambijent ukrašen tradicionalnim motivima.

Mnogi postači bez tope ne mogu zamisliti iftar. Riječ je o jednostavnom jelu koje se pravi od putera, sira, mliječnih proizvoda i jaja, a koje se servira nakon vode i hurme.

Smatra se da je ovo jelo dobilo naziv topa zbog postupka pripreme koji podrazumijeva topljenje putera, jaja i mliječnih proizvoda.

Topa ili rastop predstavlja čimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije čorbe (kao prvo jelo) za ramazanskih i drugih večera.

Naziv topa dolazi vjerovatno od topiti (kajmak). Poslije soka i hurmi za iftar se iznosi topa.

Uvijek se servira u toplom tanjiru i jede dok je topla. Mnogi uz topu kao prilog serviraju sjeckani luk.

Sastojci: Mileram, puter i sir ( neko doda i malo mlijeka ).
Jaja

Priprema:
U tavi istopiti mileram, puter i sir, dodati jaja (po želji). Peći 3-4 minute. Uz topu se servira somun, tako da se može viijuškom namakati u topu.

Topa se jede dok je vruća, a servira se uz vruć somun.


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.