Autentični preplet kolorita Istoka i Zapada, formirana dugim periodom prilagođavanja jela iz kuhinja tih dijelova svijeta, danas predstavlja dugi niz laganih jela sa puno svih vrsta povrća, koja se pretežno kuhaju i dinstaju sa malo vode, nemaju zapršku niti jakih ljutih začina. Sav taj preplet Istoka i Zapada prilikom serviranja prate tradicionalna pića i ambijent ukrašen tradicionalnim motivima.
Mnogi postači bez tope ne mogu zamisliti iftar. Riječ je o jednostavnom jelu koje se pravi od putera, sira, mliječnih proizvoda i jaja, a koje se servira nakon vode i hurme.
Smatra se da je ovo jelo dobilo naziv topa zbog postupka pripreme koji podrazumijeva topljenje putera, jaja i mliječnih proizvoda.
Topa ili rastop predstavlja čimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije čorbe (kao prvo jelo) za ramazanskih i drugih večera.
Naziv topa dolazi vjerovatno od topiti (kajmak). Poslije soka i hurmi za iftar se iznosi topa.
Uvijek se servira u toplom tanjiru i jede dok je topla. Mnogi uz topu kao prilog serviraju sjeckani luk.
Sastojci: Mileram, puter i sir ( neko doda i malo mlijeka ).
Jaja
Priprema:
U tavi istopiti mileram, puter i sir, dodati jaja (po želji). Peći 3-4 minute. Uz topu se servira somun, tako da se može viijuškom namakati u topu.
Topa se jede dok je vruća, a servira se uz vruć somun.
0 Comments