Stoljetnu tradiciju Mušine tucane kahva Dibek danas na Baščaršiji održava zanatlija Hajrudin Burek sa svojim sinovima. Tu se nalazi njihova obrtnička radnja RM gdje se sirova kafa prži svaki dan i tuca na tradicionalni način. Burek za Agenciju Fena govori o načinu na koji se kafa priprema, nekadašnjim običajima i sarajevskim kafanama.

Burek kaže da se najprije gleda kvalitet sirove kafe, koja se mora pažljivo probrati, pa se prži u mlinu i nakon toga mora da odleži 24 sata da se ohladi i da iz nje izađe sva vlaga. Nakon toga kafa se tuca u kamenom dibeku koji je star više od 150 godina, kao i ćuskija što je uspomena od dede Muše iz turskog “vakta”. Tada se kafa mora prosijati i ono što prođe kroz sito ide na pakovanje, a ono što ostane u situ ide natrag u dibek da se dalje tuca.

“Ovo je nastavak stogodišnje tradicije s Vratnika. Tamo je nekada bila najstarija sarajevska kafana koju je otvorio rahmetli Muharem Bekrić Mušo. Po po njemu se zvala Mušina kafana”, priča Hajrudin Burek.

U Mušinu kafanu uvijek su dolazila sarajevska raja. Njena se unutrašnjost vremenom mijenjala, ali je atmosfera ostajala ista. Imala je mindere, štokrle za sjedenje, prozore s mušepcima i demirima. Bila je čuvena po lijepoj bašti i po velikim vanjskim dibecima u kojima se kafa tucala.

2016-01-19-10-13-01     2016-01-19-10-13-32   2016-01-19-10-13-12

(TIP/Fena)


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.