Kada je u pitanju žgaravica, ljudi osjete žarenje i paljenje iza grudne kosti, što se širi prema vratu. U ustima se osjeti gorak, kiseo okus. Ponekad žgaravica uzrokuje mučnine i povraćanje. Nastaje tako što kružni mišić između jednjaka i želuca oslabi i počinje se neprikladno otvarati u pogrešno vrijeme. Ovaj mišić je ujedno i prepreka vraćanju hrane u jednjak. Tada se želučana kiselina vraća natrag u jednjak nadražujući pritom sluznicu i dovodeći do žgaravice. Prva pomoć kod žgaravice je…


Žgaravica se najčešće pojavi sat vremena nakon obroka, a doprinose joj pušenje, obilni obroci, alkohol, jako začinjena hrana, gazirana pića,…itd. Žgaravica se može javiti i danju i noću, a noćna žgaravica može umnogome uticati na obavljanje dnevnih aktivnosti narednoga dana.  Svejedno može doći do trenutaka, kad se pojavi žgaravica.

Obično se to dogodi kad malo zaboraviš na pravilo umjerenosti, pretjerano se opustiš i svoj organizam malo iznenadiš.

Jer se svi ponekad nađemo u takvoj situaciji, važno je da znaš odreagirati, a tu neugodnu tegobu možeš pobijediti u samo par minuta i tako ne dopustiti da ti pokvari tvoj dan. Načina, kako možeš u tome uspjeti je naravno više. No, čini mi se vrlo važnim da izbjegavaš dvije strategije, koje su jako raširene i u uskoj su vezi sa žgaravicom.

Pomoć kod žgaravice

Žgaravicu je najbolje spriječiti pazeći na ishranu, izbjegavanjem nošenja tijesne odjeće, uzimanja obroka kasno noću. Da biste brzo i efikasno otklonili žgaravicu, najbolji prirodan način je pojesti kašičicu sode bikarbone sa vodom, ili uzeti nekoliko kokica (običnih bez dodataka).

Pronađite još zanimljivih članaka klikom ovdje!

Preporučujemo i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.