Ova pogača se odmah peče (nema čekanja) i nakon što bude pečena, jede topla. Preporuka je, da je ne siječete nožem, nego lomite rukama.
Potrebni sastojci:
- 1 kg brašna za pite i kolače
- 1 l tečnog jogurta
- 3 jajeta
- 1 supena kašika soli
- po želji susam, kim, ćurokot
- malo ulja
- 2 kesice praška za pecivo
- Način pripreme: U zdjelu staviti brašno i prašak za pecivo. Dodati 2 cijela jajeta i jedno bjelance, a žumance ostavite za premazati pogaču.
Dodajte so i zakuhajte sa jogurtom. Tijesto prebaciti na podlogu posutu brašnom. Samo malo ga zakuhati sa brašnom, ne treba biti pretvrdo, nego mekano. Tepsiju premazati s malo ulja i tijesto prebaciti u nju. Rukama u tepsiji rasporediti da bude ravnomjerno.
U žumance dodati malo mlijeka i umutiti. Premazati pogaču ovom smjesom od žumanceta, posuti sa susamom, kimom, ćurokotom, kako već volite i staviti u rernu, koju ste ugrijali na 250° C. Temperaturu odmah smanjiti na 200° C i peći, a poslije pola sata na 180° C.
Kad porumeni, gotova je. Najbolje je da nožem provjerite da li je gotova, ako na nožu ne ostaje ništa, onda jeste. Ako počne da rumeni previše odozgo, ubacite pleh od rerne iznad ove tepsije i ostavite, da se još malo ispeče. Neće izgoriti, a bit će pečena. Servirati sa sirevima, pavlakom, mlječnim namazima, suhomesnatim proizvodima, ili po želji.
Napomena: Ukoliko vam ne treba ova količina, možete raditi pola mjere, znači 1/2 kg brašna + 1 prašak za pecivo, pola supene kašike soli, 1 jaje + 1 bjelance u tijesto, a žumance opet ostavite za premazati. I jogurta vam treba cca 500 ml.
0 Comments