1. Alergija na nikl se često javlja na koži, koja je u kontaktu sa satom i narukvicama. Uradite jednostavan test: da li ste nekada imali osip na ušima ili na ruci na kojoj nosite sat? Da li se osip pojavio na mjestu gdje koža dotiče dugme od farmerica? Ako jeste, vjerovatno imate alergiju na nikl. [umetnime]
  2. Korisno je pisati dnevnik o tome šta jedete i koje tegobe nastanu nakon jela. Kada detektirate okidač alergije, pokušajte jedan period preskakati tu namirnicu da biste vidjeli ima li poboljšanja.
  3. Nikl sadrže: ananas, pečene šljive, prašak za pecivo, grah, hljeb, sir edamer, kikiriki, smokve, riblje konzerve, žitarice, kupus, iznutrice, lješnik, haringa, kakao, salata, klice, prasa, laneno sjeme, bademi, morski plodovi, mušmule, orasi, čokolada, soja, sjemenke suncokreta, špinat, čaj (i onaj iz automata).
  4. Ovo je jedna od najčešćih alergija kod ljudi. Kontaktom s predmetima koji sadrže nikl (npr. nakit, šteke na vratima, posuđe), koža reaguje tako što na tom mjestu nastaje upala-ekcem.
  5. Kod alergija na nikl ne preporučuju se stroge dijete, jer pogrešna ishrana može ugroziti zdravlje. Nivo količine nikla u namirnicama snižava se kuhanjem. Hrana iz konzervi rjeđe izaziva alergiju, jer su konzerve unutra zaštićene.
  6. Kod kuhanja namirnica koje sadrže kiselinu, može doći do oslobađanja ovog metala iz metalnog posuđa. Tada se preporučuje kuhanje u posuđu od emajla.
  7. Najvažniji savjet je da sami sebe posmatrate i kontrolirate kod konzumiranja određene hrane i korištenja određenih predmeta sa nikom, da biste ustanovili šta uslovljava nastanak alergije ili pojačanje alergije.

Još zanimljivih savjeta pronađite klikom ovdje.


  armin

  Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

  0 Comments

  Komentariši

  Avatar placeholder

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Mini Cart 0

  Your cart is empty.