Sinusi su šupljine smještene na obje strane nosa, prekrivene tankom membranom. Kada se membrana inficira ili upali, blokira se kanal kroz koji izlazi sluz. To dovodi do pritiska i izaziva glavobolju, bol u jagodicama i zapušenost nosa. Sinusitis predstavlja upalu nazalnih šupljina. Može biti izazvan prehladom, alergijskim rinitisom, nosnim polipima (izraslinama na sluzokoži nosa) i sl. Postoji nekoliko tipova sinusitisa: akutni – upala traje 4 sedmice ili manje, subakutni – upala traje 4 – 8 sedmica, hronični – simptomi i upala traju 8 sedmica i ponavljaju se godinama i recividirajući sinusivitis – nekoliko upala u toku godine.

[umetnime]

Posebno efikasan recept je inhalacija sa mješavinom ljekovitog bilja, jednostavan je i potrebno je makar 20 minuta naparavanja. Za ovu metodu potrebne su četiri kašike kamilice i žalfije.

Priprema:

U veliki lonac dodajte 3 litra vode i stavite na šporet da voda prokuha. Kad prokuha stavite četiri kašike gore pomenutog bilja. Nakon toga radite naparavanje na način da stavite peškir preko glave, stanete iznad šerpe i udišete paru.

Inhalacija

U šerpu sipajte 5 šolja vode i zagrijte do ključanja. Zatim dodajte 2-3 kapljice eukaliptusovog ulja. Preko glave stavite peškir, stanite iznad šerpe i udišite paru. Proces ponavljajte 3 – 4 puta na dan. Umjesto eukaliptusa možete koristiti i kamilicu, nanu, med ili žalfiju kao u prethodnom receptu. Važno je znati da inhalaciju sa uljem eukaliptusa ne smiju koristiti osobe sa srčanim i nervnim oboljenjima, trudnice, djeca i stare osobe.

Obloga od rotkvica

Rotkvice su veoma efikasan lijek za pročišćavanje sinusa od sluzi. Za oblogu vam je potreban jedan crni luk i šest rotkvica. U blenderu izmiksajte luk i rotkvice. Smjesu nanesite na gazu, gazu stavite na sinuse i držite oko pola sata ili sat vremena.

Toplo – hladna obloga

Jednu posudu napunite toplom, a drugu hladnom vodom. Krpu ili peškir umočite u toplu vodu i stavite na predio oko nosa. Obloga neka stoji 2 minute. Zatim drugu krpu ili peškir umočite u hladnu vodu i držite 30 sekundi na predjelu oko nosa. Naizmjenično stavljajte obloge. Ova metoda ublažava bol i upalu.

Slani rastvor

U čašu tople vode pomiješajte 1/3 kašičice soli i sode bikarbone. Glavu nagnite nazad, jednu nosnicu začepite i kapaljkom za nos u drugu nanesite rastvor. Zatip ispušite nos i isto ponovite sa drugom nozdrvom. Ovim procesom Pročišćavate nosnu šupljinu i smanjujete upalu.

Kapi od bijelog luka

Izgniječite bijeli luk i pomiješajte ga sa četiri kašičice vode. Sa kapaljkom za nos u obje nozdrve ukapajte po 10 kapljica. Proces ponavljajte 2 – 3 puta na dan dok ne prestanu simptomi sinusitisa. Također, ove kapi možete koristiti jednom dnevno kao preventivu.

Čaj od kamilice

Već smo naveli da kod upale sinusa pomaže inhalacija sa kamilicom. Također pomaže ako pijete nekoliko šolja čaja od kamilice tokom dana.

Pritiskanje

Na obje strane nosa prislonite palčeve i lagano pritiskajte hrskavicu oko 30 sekundi. Zatim opustite palčeve pa opet pritisnite. Ovaj proces ponavljajte nekoliko puta.

Izvor: cajeviza.com
Foto: kakolijeciti.com


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.