Šest savjeta za uklanjanje ušnog voska koje možete sami primijeniti

Šta uzrokuje ušni vosak?

Prije nego što kažemo nešto više o načinima uz pomoć kojih možete ukloniti višak ušnog voska kod kuće, važno je znati šta izaziva pojavu i gomilanje ušnog voska u ušima. Ušni vosak zna biti iritantan kada formira blokade u ušnom kanalu. Ova blokada se obično događa kad koristite pamučne štapiće za čišćenje ušiju, kojima se ušne masti guraju i dublje u ušni kanal i još više nagomilavaju.

Ljudi koji redovito koriste čepiće za uši ili popularne slušalice imaju također pojačan rizik za pretjeranom akumulacijom ušne masti.

Koji su simptomi?

  • Svrbež u unutrašnjem dijelu ušnog kanala
  • Osjećaj da su uši začepljene ili pune neke materije
  • vrtoglavica
  • zvonjenje u ušima
  • začepljenje u ušnom kanalu
  • oslabljen sluh
  • bolne uši

Domaći lijekovi kojima možete ukloniti višak ušne masti

Solni rastvor

  • Solni rastvor je odličan način za uklanjanje ušnog voska. Sve što trebate učiniti je rastopiti jednu kašikicu soli (7,5 g) u ½ šolje vode (100 ml). Tada samo natopite vatu u otopinu i nakapajte nekoliko kapi u uho držeći glavu nagnutu na jednu stranu. Držite ovu poziciju nekoliko minuta da tekućina prodre u uhšni kanal i omekša vosak. Zatim nagnite glavu u suprotnom smjeru i maramicom obrišite tekućinu koja će izaći iz uha.

Parafinsko ulje

Jedan od najsigurnijih i najučinkovitijih domaćih lijekova za uklanjanje ušnog voska je parafinsko ulje koje se prodaje u većini apoteka/ljekarni. Sve što trebate učiniti je ugrijati dvije do tri kašikice tog ulja preko plamena svijeće. Nakapajte nekoliko kapi u uho i lezite na nekoliko minuta. Tada toplom vodom isperite tragove voska. Učinite to tri dana zaredom da se vosak potpuno otopi.

Hidrogen peroksid

Izmiješati jednake dijelove hidrogenovog/vodikovog peroksida sa vodom. Provjerite je li komercijalni hidrogen peroksid  dostupan u 3%. Stavite nekoliko kapi u uho i tresite glavu lagano da mješavina prodre u ušni kanal. Ostavite kapi da djeluju nekoliko minuta prije nego što okrenete glavu na suprotnu stranu kako bi tekućina iscurila van.

Glicerin

Glicerin je prirodni proizvod koji pomaže da ušni vosak omekša, da bi ga jednostavno uklonili.Možete ga pronaći u apotekama/ljekarnama i koristiti četiri kapi za svako uho, tri puta dnevno da biste dobili najbolje rezultate.

Rastvor sirćeta i alkohola

Pomiješajte jednake dijelove bijelog octa i alkohola u malu zdjelu. Umočite vatu u smjesu i nanesite nekoliko kapi u svako uho.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je još jedan odličan sastojak koji pomaže da ušni vosak omekša, te olakšava njegovo uklanjanje. Stavite dvije ili tri kapi maslinovog ulja u uho, prije odlaska u krevet i pokušajte zaspati na suprotnoj strani. Ponovite ovaj postupak tri ili četiri noći zaredom.

Izvor: supertastyrecipes

Još zanimljivih članaka pronađite klikom ovdje!

Preporučujemo da posjetite i www.posjeti.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Mini Cart 0

Your cart is empty.