Sirće od divljih jabuka (zukve) je lijek. Mnogi opovrgavaju ovu činjenicu navodeći da prorjeđuje krv, ali ima toliko recepata i savjete mnogih stručnjaka da je sirće zdravo i da ga treba češće koristiti.

Ukratko o procesu pravljenja

Za pravljenje sirćeta od divljih jabuka potrebne su prije svega zdrave i neprskane jabuke. Prvi korak u ovom procesu je odabir zdravih plodova koje se usitne kao što možete vidjeti na slici ispod. Jabučna pulpa (usitnjeno “meso” jabuke) zajedno sa sokom koji je ispustile tokom mljevenja ili sjeckanja stavlja se u odgovarajuće sudove, kao što su staklene tegle, plastične posude ili burad. Zatim kreće sam proces cijeđenja soka kao što se može vidjeti na videu ispod.

U našem slučaju korištene su mašine koje su ručne izrade. Naime, mašina za mljevenje napravljena je od motora veš mašine i plastične cijevi. Na osnovni kostur dodat je oluk kroz koji se ubacuju jabuke i koji omogućuje bezbjedan rad.

Drugi dio posla radio se sa presom koja je napravljena od starih dijelova kamiona. Tako da osnovu iste čini dizalica kabine, a za dio u koji se ubacuju jabuke korištena je plastična cijev kao i kod prethodne mašine. Za posudu u koju će iscjeđeni sok izlaziti korištena je stara tepsija na kojoj je izbušena rupa u na nju dodat navoj preko kojeg sok otiče u kantu ili ambalažu koju ste spremili za rad.

Nakon što se završi proces cijeđenja sirće se pažljivo procjedi i razliva u čiste boce. Boja treba da mu je svjetlo žuta. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu. Rok upotrebe mu je praktično neograničen.

Optimalna dnevna doza jabukovog sirćeta

Sirće je odličan izvor vitamina B i D, kalcijuma, gvožđa, fluora, magnezijuma, mangana, fosfora, silicijuma i sumpora. Ono također sadrži korisne enzime i glavne aminokiseline. Svojom kiselošću, sirće poboljšava apsorpciju željeza i kalcijuma, dva minerala koji ženama obično nedostaju.
Optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj vodi uz dodatak dvije kašike meda.

Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti – kako kod ljudi tako i kod životinja, i u liječenju noćnog mokrenja kod djece. Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.

Savjeti za korišćenje jabukovog sirćeta

Protiv glavobolje

Popiti času vode u kojoj su razmućene dvije kašike meda i dvije kašike jabukovog sirćeta.

Sirće protiv opekotina

Na opekotinu nanijeti jabukovo sirće nekoliko puta. To će spriječiti pojavu plika i ublažiti bol.

Za snižavanje krvnog pritiska

Tri puta dnevno piti čašu vode sa dvije kašičice jabukovog sirćeta.

Sirće za ispiranje grla

U čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

Protiv bolova u sinusima

Na svaki sat, sedam puta popiti čašu vode u kojoj je razmućena kaščica jabukovog sirćeta

Protiv ekcema

Oboljela mjesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

Sirće za mršavljenja

Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dvije kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti čašu vode sa dvije kašičice sirćeta. Terapija traje dva mjeseca. Jabukovo sirce utiče na sagorijevanje suvišnog masnog tkiva.

Protiv proširenih vena

Svakog jutra i večeri istrljati čistim jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dvije kašičice sirćeta. Ova terapija traje mjesec dana.

Dragocjeno protiv trovanja

Antiseptičko dejstvo sirćeta korisno je i za sistem organa za varenje. U srednjem vijeku, namirnice za koje se smatralo da su pokvarene potapale su se u sirće da bi se smanjila njihova štetnost. Danas se preporučuje da se pije rastvor jedne supene kašike sirćeta u časi ključale vode kao prevencija dijareje.

Sirće u borbi protiv parazita

Zahvaljujuci svojoj kiselosti, sirće ima čudesna “odbijajuća” svojstva. Ispiranje kose sirćetom posle šamponiranja omogućava trajno uklanjanje vaški, a primjenjeno na tijelo tjera buhe. Ako njime prebrišete krevet i dušek, uklonićete opasnost od pojave crvića. Takođe možete dodati jednu do dvije supene kašike sirćeta u vodu u kojoj perete povrće i otjerati razne insekte.

Sirće poslije ujeda insekta

Rimljani, koji su vjerovali da sirće djeluje protiv ujeda otrovnih životinja, preuveličavali su njegove moći. Ipak, ako ga nanesete na kožu poslije opekotine od meduze, otok će se odmah smanjiti. Također djeluje i prilikom ujeda ose, mrava ili pauka, čiji otrov može da neutrališe.

Sirće je odlično za kosu

Sirće blagotvorno djeluje na kosu. Nanesite ga na kosu prije šamponiranja da podstakne lokalnu mikrocirkulaciju, osvježi kožu glave i spreči opadanje kose. Također je dragocjeno u borbi protiv peruti i svraba. Dodajte sirće poslijednjoj vodi za ispiranje, da bi vam kosa bila sjajnija i mekša.

Njega problematične kože

Sirće spriječava pojavu većih bubuljica i isušuje manje. Dovoljno je pomesati jednu supenu kašiku sirćeta sa pola litre mlake vode i ispirati lice svake večeri poslije umivanja. Zahvaljujući svojim svojstvima antioksidansa, sirće spriječava i prijevremeno starenje kože lica. Kiselost sirćeta pospješuje uklanjanje mrtvih površinskih ćelija i podstiče obnavljanje ćelija.

Izvor: domacin.ba/agropress.org.rs
Foto/video: Armin Bečić/domacin.ba


armin

Skupljajući savjete i ideje za svoje potrebe došao sam na ideju da se pokrene ovaj portal. Drago mi je da od 2015 pomažemo savjetima.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Mini Cart 0

Your cart is empty.